Tržišta i finansije

Evo šta bi se s cijenom goriva moglo događati u narednom periodu


Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice blago su pale jer je proizvodnja u SAD-u dosegnula nove rekordne razine, a potražnja iz Kine oslabila i jer analitičari pomalo smanjuju procjene kretanja cijena ‘crnog zlata’ u ovoj godini.

Od početka godine cijene nafte na dobitku su oko 15 posto, zahvaljujući smanjenoj proizvodnji OPEC-a, padu zaliha u svijetu i narušenoj ponudi iz krizom pogođene Venecule, što je dovelo do smanjenja neravnoteže između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje na svjetskim tržištima. Zahvaljujući tome, cijene nafte polovicom maja dosegnule su najviše razine u više od tri godine.

No, u posljednje tri sedmice cijene su skliznule s tih razina jer se nagađa da bi OPEC, prvi put nakon 17 mjeseci, uskoro mogao povećati proizvodnju. Od januara 2017. OPEC i grupa neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi ublažili neravnotežu između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, smanjili zalihe u svijetu i tako poduprli cijene.

Sada se, pak, razmatra povećanje proizvodnje za milion barela dnevno, o čemu bi se trebalo raspravljati na sastanku OPEC-a krajem mjeseca. Uz to, posljednji podaci pokazuju da je Kina, jedan od najvećih svjetskih potrošača nafte, u posljednje vrijeme smanjila uvoz, nakon što je u aprilu dosegnuo rekordnu razinu.

U fokusu ulagača je i proizvodnja u SAD-u koja već duže vrijeme neprestano raste, pa je prošle sedmice dosegnula nove rekordne razine, 10,8 miliona barela dnevno. To znači da je u protekle dvije godine proizvodnja povećana 28 posto i da se SAD sasvim približio poziciji vodećeg svjetskog proizvođača koju trenutno drži Rusija s 11 miliona barela dnevno.

Za očekivati je i daljnji rast proizvodnje u SAD-u, s obzirom na to da je u petak kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao za jedan, na ukupno 862 postrojenja, novu najvišu razinu od marta 2015. godine.

Zbog svega toga, analitičari JP Morgan banke smanjili su svoje procjene prosječne cijene nafte u ovoj godini na američkom tržištu za tri dolara, na 62,20 dolara po barelu. Kažu da očekuju da bi cijene nafte u drugom dijelu godine mogle pasti, a stagnirati u 2019. godine, iako postoji rizik da bi geopolitičke tenzije i s time povezani rizik od smanjenja ponude na tržištima mogao pogurnuti cijene barela na više.