Novosti

Cijene nafte pale ispod 90 dolara


ijene nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima na 90 dolara pod pritiskom nagađanja da bi američka središnja banka zbog tvrdokorne inflacije mogla odgoditi sniženje kamatnih stopa, što bi zakočilo privredu i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 44 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 90,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 85,63 dolara.

U fokusu kamatne stope Trgovci su se fokusirali na blago ubrzanje inflacije u SAD-u u martu i naznake u središnjoj banci da će obuzdavanje rasta cijena tražiti duže razdoblje viših troškova zaduživanja nego što se očekivalo, prema zapisniku s prošle sjednice.

Investitori koji su do sada očekivali da će ih Fed sniziti u junu pomakli su taj rok na septembar, budući da je stopa inflacije i u martu bila viša no što se očekivalo, treći mjesec zaredom.

Duže razdoblje visokih kamatnih stopa moglo bi oslabiti privredni rast i zakočiti naftnu potražnju.

Raspoloženje na tržištu prigušio je nagli rast zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, za više od pet miliona barela, i podignuta procjena rasta američke proizvodnje u ovoj godini. 

Pojačana ponuda nezavisnih proizvođača i značajni rezervni kapaciteti članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) trebali bi tokom godine, uz mogući negativan uticaj inflacije na potražnju, potaknuti špekulacije s padom cijena, smatra Vikas Dwivedi iz Macquarieja.

“Mislimo da će biti teško održati cijenu u Londonu iznad 90 dolara u drugoj polovini godine, ako geopolitički poremećaji stvarno ne poremete opskrbu”, dodao je Dwivedi.

Bliski istok čeka najavljeni iranski odgovor na izraelski zračni napad na iranski konzulat u Siriji u kojem je poginulo nekoliko visokih vojnih dužnosnika i diplomata.

Američki državni savjetnik Antony Blinken rekao je izraelskom ministru odbrane Yoavu Gallantu da će SAD poduprijeti Izrael u otklanjanju prijetnji iz Irana, saopštio je u srijedu State Department.

OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 18 centi, na 90,39 dolara