Novosti

Berba malina u BiH pri kraju, na cijenu će najviše utjecati rod u Poljskoj


Berba malina u BiH je u završnoj fazi pa se svi uključeni u proizvodnju ovog voća okreću otkupu, na čiju će cijenu najviše uticati rod u Poljskoj i ostalim zemljama velikim svjetskim proizvođačima, kojima će se morati prilagođavati kako bi bili konkurentni.

Dok proizvođači očekuju da za kilogram dobiju isto koliko i prošle godine, a to je od 1,90 do 2,20 KM, hladnjačari sumnjaju da će tako nešto biti ostvarivo s obzirom na ne tako dobar kvalitet i viškove na lageru iz ranijih sezona.

“Što se tiče skladištenja, zasad nismo imali nikakvih problema i otkup nije stao nijednog momenta. Međutim, zasad nemamo nikakvu informaciju o otkupnoj cijeni. Generalno, s obzirom na cijelu sezonu, nama bi odgovarale prošlogodišnje cijene”, kazao nam je Ljubiša Alempić iz Udruženja “Vilamet”, a koje okuplja malinare sa područja Milića, Bratunca i Srebrenice.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS poručuju kako ni na koji način ne mogu utjecati na otkupne cijene jer je Zakonom o reguliranju cijena propisano kako se one formiraju slobodno, prema uslovima tržišta. Ipak, kako kažu, trude se da svojim mjerama povećaju nivo proizvodnje i konkurentnosti kroz unapređenje uslova za zasnivanje proizvodnje i troškovno rasterećenje.

Na području Federacije BiH preduzeće “Heko” iz Bugojna, jedan od najvećih otkupljivača malina, ranije je saopćilo kako će za vrstu miker plaćati 1,50 KM po kilogramu, a za vilamet i tulamin 1,20 KM. Takve cijene su razočarale brojne voćare, koji su se odlučili da unište zasade i odustanu od proizvodnje.

Emir Mahmutović, predsjednik Kantonalnog saveza proizvođača jagodičastog voća USK, kaže kako će proizvodnja malina na području ovog kantona, ukoliko se nastavi ovako, biti potpuno ugašena.

“U ovom trenutku najviša ponuđena otkupna cijena iznosi oko dvije marke i to je nedovoljno. Nažalost, teško je očekivati povećanje, a rentabilna cijena za proizvođače nikako ne bi trebalo da bude manja od tri marke po kilogramu”, izjavio je Mahmutović.

Ipak, članice Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH ogradile su se od svih dosadašnjih objavljenih cijena otkupa maline u ovoj sezoni.

“S obzirom na mnogobrojne faktore koji utiču na konačnu cijenu, smatramo da je prerano govoriti o konačnoj cijeni otkupa maline”, naveli su iz Udruženja, te apelovali na proizvođače da ne uništavaju maline, već da nastave sa berbom ranih sorti, vilamet i miker.

“Berba sorte polka će takođe biti otkupljena u punom rodnom kapacitetu i ovim želimo da otklonimo sve sumnje u obezbijeđen otkup ove sorte”, istakli su u saopštenju.