Novosti

Podrška projektima Dani malina u Bratuncu, ‘Licidersko srce’ i ‘Drinski slalom’


Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u okviru projekta “Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i ekonomskog razvoja prekograničnih područja” uz finansijsku pomoć Evropske unije u toku augusta podržat će organizaciju regionalnih manifestacija.

Iz Bosne i Hercegovine odlučili su se za Regionalnu manifestaciju Dani maline 2018 u Bratuncu, od 13. do 14. augusta,  te X Međunarodni dečiji festival folklora “Licidersko srce” od 15. do 20. augusta u Užicu i Zlatiboru (Srbija) i Višegradu.

Predstavnica SWG-a Danica Nesević izjavila je da je podrška za Sajam maline usmjerena na jačanje saradnje i umrežavanje, bolju promociju prekograničnog regiona Drina-Tara te stvaranje prekograničnog lanca vrijednosti tog regiona.

Naglasila je da je podrška neophodna kako bi se osigurala sredstva za povezivanje i predstavljanje na sajmu, ali i promociji tradicionalnih proizvoda, kulture i tradicije te saradnju i umrežavanje u regionu naročito u poljoprivredi i turizmu.

„Ono što kao ženska organizacija želimo naročito postići jeste umrežavanje organizacija žena sa sela i vidljivost ženskog rada te ženskih tradicionalnih i netradionalnih znanja vještina i proizvoda koji će na taj način steći veće tržišne mogućnosti“, naglasila je.

Aktivnostima na sajmu, dodala je, žele povećati znanja u oblasti socijalnog preduzetništva i zadrugarstva, kao trenutno najboljeg modela za ekonomsko osnaživanje žena na selu.

U okviru Dana maline bit će organizovan gastro-fest i Izbor naj-kolača od malina pod nazivom “Malini u čast, s malinom u slast”.

Govoreći o Međunarodnom dečijem festivalu folklora “Licidersko srce”,  Nesević je kazala da traje šest dana te da će se ove godine predstaviti oko 1.500 djece uzrasta od 8 do 15 godina iz 15 zemalja, Azije, Afrike, Južne Amerike i Evrope.

„Festivalskim aktivnostima planirani su zajednički koncerti, defilei, ulične animacije, obilasci kulturno-  historijskih spomenika, upoznavanje starih zanata i drugih oblika tradicije i kulturna razmjena među učesnicima festivala“, kazala je.

Festival ima karakter prekogranične manifestacije, jer se dio festivalskih aktivnosti odvija na području BiH.

Naglasila je da će SWG u okviru GIZ projekta “Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima u jugoistočnoj Evropi: Perspektive ruralnog razvoja: kvalifikovanje, reintegracija i (samo) zapošljavanje” uz finansijsku podršku njemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ) u toku augusta podržati i XII regatu “Drinski slalom” od 3. do 4. augusta u Bratuncu.

Nesević ističe da se regata organizira u cilju razvoja turizma na rijeci Drini te promociji turističkih potencijala regije i rijeke Drine te druženja ljubitelja ove rijeke i sportova na vodi.