Novosti

Njemačka vlada želi još veću kontrolu nad stranim ulaganjima


Njemačka vlada priželjkuje ovlašćenja koja će joj omogućiti intervenciju u slučaju da ulagači izvan Evropske unije kupe minimalno 15 posto udjela u njemačkim kompanijama, što bi značilo spuštanje sadašnjeg praga, izvijestili su njemački mediji.

Berlin je prošle godine postrožio kontrolu nad inostranim ulaganjima nakon snažnog odjeka u javnosti niza preuzimanja kojima su kineski ulagači ušli u vlasništvo nekoliko njemačkih kompanija. Vlada je time osigurala mogućnost intervencije u slučaju da kupac stekne 25 posto udjela u njemačkim kompanijama.

Ministarstvo ekonomije trebalo bi da može da interveniše ako ulagač izvan Evropske unije “kupi direktni ili indirektni vlasnički udio s najmanje 15 posto glasačkih prava u nekoj njemačkoj kompaniji”, citira list Die Welt prijedlog odgovarajućeg zakona.

U Njemačkoj i zemljama poput SAD-a, Francuske, Australije i Velike Britanije strahuju da Kina i drugi konkurenti preuzimanjima osiguravaju pristup ključnim tehnologijama.

Predlog o promjeni zakona o inostranoj trgovini sastavlja se u koordinaciji s drugim ministarstvima a zakon koji bi vladi trebao omogućiti veću kontrolu mogao bi stupiti na snagu već ove godine, izvijestio je Die Welt.