Investitori tuže Muska zbog izgubljenih miliona

Investitori tuže Muska zbog izgubljenih miliona

Bombastična najava osnivača i izvršnog direktora Tesle Elona Muska da razmišlja o povlačenju dionica tog proizvođača električnih automobila s berze rezultirala je tužbom ulagača koji su zbog toga izgubili milione dolara.

Musk je prošle nedjelje poručio kako razmišlja o delistiranju Tesle, ocijenivši da je to za tu kompaniju „najbolji put naprijed”.

To je najavio prvo na Twitteru, a ne putem zvaničnih  regulatornih kanala za objavljivanje za tržište važnih vijesti.

Izjavio je i kako investitori podržavaju taj plan, koji zahtjeva da o njemu glasuju dioničari. Dodao je kako će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od trenutne  cijene.

Kada bi se ostvarila, bila bi to jedna od najvećih takvih transakcija u historiji, vrijedna 72 milijarde dolara. Zahvaljujući tome, cijena dionice Tesle toga je dana skočila za 11 posto, na gotovo 380 dolara.

Iako je idućih dana cijena dionice pala, neki ulagači, koji su i prije ‘igrali’ na pad cijene dionice Tesle, optužuju Muska za zavaravanje tržišta. Tvrde da Musk, govoreći o cijeni dionice u delistiranju od 420 dolara, nije tačno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milioni dolara.

Među ostalim, optužuju Muska i Teslu da su prekršili savezne zakone o hartijama od vrijednosti i vještački povećali cijenu dionice Tesle.

Musk, koji posjeduje petinu kompanije, već se prije žalio na “negativnu propagandu” od strane nekih ulagača i analitičara koji ‘igraju’ na to da će kompanija propasti. Tako je kazao i da se nada kako bi delistiranjem dionica Tesle zaštitio kompaniju od znatnih oscilacija cijene dionice i pritisaka da kompanija postiže kvartalne finansijske ciljeve i donosi kratkoročne odluke kako bi umirila investitore.

Ni Musk ni Tesla nisu željeli da komentarišu tužbu podnesenu Saveznom sudu u San Franciscu.

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.