Novosti

Dan Općine Kreševo


Kreševo je stari bosanski kraljevski grad u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine.

Cijelo područje Kreševske općine izuzetno je lijepo zbog visokih grebena, brda i planina od kojih su najpoznatije: Čubren, Berberuša, Volujak, Lopata, Trebac, Inač, Meoršje, Bitovinja. Visoke bukove, hrastove, grabove i jelove šume čine 70 posto općinskog prostora. Brojni planinski izvori i potoci naglašavaju čari čiste i nedirnute prirode, a jednostavni planinski putevi i staze ipak omogućavaju pristup svim prirodnim ljepotama.

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Kreševo imala je 6.731 stanovnika, raspoređenih u 27 naselja, a iako je riječ o maloj općini, ima najmanji procenat nezaposlenosti u Srednjobosanskom kantonu.

Opština Kreševo broji 76 kompanija koje predaju završne finansijske izvještaje u kojima je zaposleno 1.144 radnika, a te kompanije su prethodne godine ostvarile 558.767.015 KM prihoda od prodaje.

TOP pet kompanija u Kreševu po prihodu su:

1. BOREAS d.o.o. Kreševo
2. Stanić Beverages d.o.o Kreševo
3. BORVEL d.o.o Kreševo
4. EPS LAŠTRO d.o.o. Kreševo
5. METALOS d.o.o. Kreševo

Bitno je naglasiti da ova općina broji devet bonitetno pouzdanih kompanija od kojih je njih pet ostvarilo kontinuitet bonitetne pouzdanosti.

Danas Općina Kreševo obilježava Dan Općine, a ovom prilikom Poslovne novine sa svojim partnerom LRC BIS, čestitaju na uspješnim rezultatima i Dan Općine građanima Kreševa.