Novosti

Dan Općine Široki Brijeg


Široki Brijeg je grad u Bosni i Hercegovini i sjedište Zapadnohercegovačke Županije, te jedan od 12 službenih gradova u Bosni i Hercegovini.

Ime Široki Brijeg prvobitno je označavalo samostan i župu, onda zaselak sela Pribinovića, a kasnije naselje, pa općinu i na kraju cijelu okolicu. Uz rijeku Lišticu ispod Širokog Brijega, naselje Lise sporo se razvijalo. Gradić je sporo rastao, najprije, kada je podignut franjevački samostan i crkva (1846.), te kada je godine 1902. puštena u promet cesta Mostar-Široki Brijeg-Posušje. Uz cestu, počele su nicati kuće, gostionice i pokoja prodavaonica.

Početkom XX. stoljeća tu je podignuta velika zgrada za otkupno skladište duhana, pa škola i pošta, kasnije zgrada zdravstvene stanice i općinske uprave, a u drugoj polovini stoljeća različite poslovne i porodične zgrade. Od polovine 30-tih godina XX. stoljeća širokobriješko je područje bilo središte za eksploataciju hercegovačkih boksita.

Smješten između tri brijega okrenuta prema rijeci Lištici, Široki Brijeg je 1991. brojao 5.039 stanovnika, dok je općina imala 27.160 žitelja. Danas sam grad broji oko 10.000 stanovnika na površini općine od 388 km², a današnji dan, 15. august označavaju kao Dan Općine.

Općina Široki Brijeg broji 409 kompanija koje predaju završne finansijske izvještaje u kojima je zaposleno 6.357 radnika, a te su kompanije ostvarile 84.818.790 KM ukupne dobiti u prethodnoj godini.

Prihodi od prodaje iznosili su 1.366.894.957 KM, a TOP pet kompanija po prihodu u Širokom Brijegu su:

1. FEAL d.o.o. ŠIROKI BRIJEG
2. MEPAS d.o.o. Široki Brijeg
3. MCI d.o.o. Široki Brijeg
4. TT KABELI d.o.o. ŠIROKI BRIJEG
5. LUKAS TP NAKIĆ d.o.o. Široki Brijeg

Bitno je naglasiti da ova općina broji 67 bonitetno pouzdanih kompanija od kojih je njih 28 ostvarilo kontinuitet bonitetne pouzdanosti.

Ovom prilikom, Poslovne novine sa svojim partnerom LRC BIS, čestitaju na uspješnim poslovnim rezultatima i Dan Općine građanima Širokog Brijega.