Trgovina

Seko: Trump ne razumije značaj slobodne trgovine


Trumpova politika uvođenja novih tarifa odražava ozbiljno nerazumijevanje značaja slobodne trgovine i doprinosa japanskih kompanija američkoj ekonomiji, izjavio je ministar trgovine Japana.

Hiroshige Seko, ministar ekonomije, trgovine i industrije, upozorio je da bi Tokio mogao preduzeti određene mjere ukoliko Sjedinjene Države ispune prijetnje u vezi s uvođenjem tarife od 25 posto za uvoz automobila iz Japana. Nije dao nikakve detalje, ali nije isključio uvođenje recipročnih tarifa.

”Japanski proizvođači automobila su najznačajniji doprinosioci američkoj ekonomiji. Ako je japanska autoindustrija oslabljena, neće biti u mogućnosti da investira u SAD”, rekao je Seko.

Dodao je da su premijer Shinzo Abe i drugi japanski zvaničnici strpljivo pokušavali ubijediti Trumpa da japanski proizvodi ne predstavljaju prijetnju sigurnosti Sjedinjenim Državama. Godišnji trgovinski deficit SAD-a s Japanom iznosio je više od 68 milijardi dolara prošle godine, dok je deficit SAD-a s Kinom iznosio skoro 376 milijardi dolara.

”Trump ne bi trebao kriviti Japan, jer deficit SAD-a s Japanom odražava godine napora koje je Japan uložio da stvori hiljade radnih mjesta u Sjedinjenim Državama”, izjavio je Seko.

Naveo je da će tarife nametnute na japanski izvoz čelika i aluminijuma imati minimalan utjecaj na Japan jer samo mali dio tog izvoza ide u Sjedinjene Države.