Novosti

Dionice Tesle ipak ostaju na berzi


U petak, u kasnim večernjim satima na stranicama Tesle osvanulo je saopštenje Ilona Maska pod naslovom “Staying public”.

Nakon što je ranije ovoga mjeseca objavio kako razmišlja da Teslu učini privatnom kompanijom i povuče dionice sa berze, Mask sada povlači tu ideju i pojašnjava razloge za to.

Posljednjih je nedjelja, kako kaže, radio sa fondom Silver Lake i bankarima Goldman Sachs i Morgan Stanley koji imaju iskustva sa sličnim projektima. Pokušali su da pronađu opciju koja bi u najvećoj mjeri odgovarala interesima investitora u Tesli, a Mask je u početku smatrao kako bi upravo povlačenje dionica iz javne ponude bilo najbolje rješenje.

Takođe, razgovarao je i sa brojnim dioničarima o dugoročnim interesima i na kraju zaključio suprotno.

Većina sadašnjih dioničara smatra kako je bolje da dionice ostanu u javnoj ponudi, jer će im tako biti lakše da investiraju u njih. Dodatno, proces povlačenja dionica ispao je mnogo zahtjevniji, a u kompaniji se, smatra Mask, moraju apsolutno posvetiti povećanju proizvodnje Modela 3 i ostvarivanju profitabilnosti – pa bi procedura privatizacije samo poremetila fokus vođstva.

Uprkos svemu, Mask je poručio i kako je bio u pravu što se tiče sredstava za otkup dionica kod povlačenja sa berze, vjerojatno kako bi umirio istražitelje SEC-a.

Zainteresovanih investitora ima, navodno, i više nego dovoljno. Ipak, njegova odluka je da Tesla ostane sa deonicama na berzi kao i do sada, i fokusira se na redovno poslovanje.