Industrija

Gračanički Kovan izgradio fabriku peleta u Makedoniji po sistemu ključ u ruke


U mjestu Ginovce u opštini Rankovce u Makedoniji svečano je puštena u rad najsavremenija fabrika za proizvodnju peleta u ovom dijelu Evrope.

Projekat predstavlja još jedan uspjeh bosanskohercegovačkog preduzeća Kovan MI iz Gračanice i njihovog brenda Ekoline Kovan koje je izgradilo fabriku za potrebe makedonskog investitora Ekolife Ginovce.

Kovan MI je jedno od vodećih preduzeća u oblasti izgradnje postrojenja za proizvodnju peleta i uredjaja za sagorijevanje peleta (kotlova na pelet).

Vrijednost projekta je više od 3 miliona EUR, a fabrika je urađena po sistemu “ključ u ruke” što znači da je fabrika projektovana i proizvedena u Bosni i Hercegovini, a potom instalirana u Makedoniji.

Poizvodnja peleta se odvija po najsavremenijoj tehnologiji koji stručnjaci kompanije Kovan u Bosni i Hercegovini razvijaju već skoro dvije decenije.

Fabrika peleta Ekolife je jedina u Makedoniji koja ima tehnologiju rada po strogim principima EN plus i DIN plus A1 kvaliteta. Kapacitet fabrike je 20.000 tona peleta godišnje.