Novosti

Turski BDP u drugom kvartalu porastao 5,2 posto


Turska ekonomija porasla je u drugom tromjesečju za 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju objavljeni zvanični podaci, a analitičari očekuju usporavanje rasta u drugom dijelu godine zbog valutne krize.

Analitičari, koji su u anketi Reutersa očekivali rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 5,3 posto, smatraju da je to posljednji solidni rast prije usporavanja u drugoj polovini godine, budući da se Turska suočava s valutnom krizom.

Tokom 15 godina vladavine predsjednika Tayyipa Erdogana turska ekonomija je bilježila snažan rast, no sada se suočava s izazovima nakon oštrog pada kursa lire, djelimično potaknutog zabrinutošću zbog Erdoganova utjecaja na monetarnu politiku.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, u drugom je tromjesečju BDP porastao za 0,9 posto u odnosu na prethodni kvartal, pokazuju podaci turskog Instituta za statistiku.

Revidirani podaci pokazali su, pak, da je ekonomija tokom 2017. godine porasla za 7,4 posto, kao što su pokazivali i prethodno objavljeni podaci.

Prema Reutersovoj anketi, analitičari očekuju da će u cijeloj ovoj godini turska ekonomija porasti za 3,3 posto, što znači da očekuju značajno usporavanje rasta do kraja godine.