Novosti

Inflacija u Turskoj u porastu


Inflacija potrošačkih cijena u Turskoj u martu vjerovatno je dostigla 70 procenata, što je uglavnom rezultat rasta cijena hrane i usluga.

U januaru je inflacija porasla za 6.7 posto dijelom zbog značajnog povećanja minimalne zarade i novogodišnjeg ažuriranja cijena, a u februaru je mjesečna inflacija bila 4.53 posto, vođena rastom cijena hrane i uticajem povećanja minimalne zarade na sektor usluga.

Prema anketi “Reutersa”, procjena ekonomista je da je inflaciju u martu bila u rasponu od 68.2 do 70.54 posto. Mjesečna prognoza rasta cijena kretala se između tri i 4.42 posto. Podaci Istanbulske privredne komore (ITO) pokazali su da su maloprodajne cijene u Istanbulu porasle za 3.93 odsto u martu. Na godišnjem nivou, indeks veleprodajnih cijena zabilježio je rast od 63.21 procenata, prenosi portal “Biznis” pisanje “Daily Sabbaha”.

U poređenju sa prethodnim mjesecom, troškovi zdravstva i lične njege porasli su za 3.05 posto, dok su troškovi hrane skočili za 362 posto. Troškovi kućnih potrepština i stanovanja porasli su za 6.01, odnosno 3.90 procenata. Takođe je zabilježen rast od 1.06 posto u troškovima transporta i komunikacija i 8.96 posto u troškovima odjeće.

Centralna banka Turske odlučila je 21. marta da poveća referentnu kamatnu stopu za 500 baznih poena zbog pogoršanja izgleda inflacije. U zapisnicima sa sastanka, centralna banka je navela da vodeći indikatori ukazuju na usporavanje inflacije u martu.

Očekuje se da će godišnja inflacija do kraja godine pasti na 43.75 procenata, što je više od cilja centralne banke od 36 posto. Turska lira je prošle godine oslabila za više od 36 posto u odnosu na dolar, dok je ove godine slabija za još oko 8.6 posto.