Prvi put poslije 1973. Amerika postaje najveći proizvođač nafte

Prvi put poslije 1973. Amerika postaje najveći proizvođač nafte

Sjedinjene Države bi mogle da povrate titulu najvećeg svjetskog proizvođača nafte ranije nego što se očekivalo.

Američka Agencija za energetske informacije (EIA) saopćila je sinoć da su SAD, prema preliminarnim procjenama, s proizvodnjom nafte „vjerovatno pretekle” Rusiju u junu i augustu nakon što su ranije ove godine „preskočile” Saudijsku Arabiju.

Ako su te procjene tačne, SAD će prvi put od 1973. godine ponovo biti vodeći svjetski proizvođač „crnog zlata”, prema vladinim podacima.

Američka agencija za energetiku procijenila je da su SAD u augustu proizvodile u prosjeku 10,9 miliona barela nafte dnevno u odnosu na oko 10,8 miliona barela dnevno koliko je „bušila” Rusija i u odnosu na oko 10,4 miliona iz Saudijske Arabije.

Iz EIA su dodali da su SAD u februaru ove godine prvi put nadmašile s proizvodnjom nafte Saudijsku Arabiju u više od dvije decenije, i da su ovog ljeta prvi put od 1999. godine pretekle Rusiju.

Agencija očekuje da će SAD ostati na vrhu, ispred Rusije i Saudijske Arabije, do kraja ove godine i tokom 2019. godine.

EIA i Međunarodna agencija za energetiku, grupacija koja okuplja potrošače nafte na globalnom nivou, ranije su predvidjele da će SAD preteći Rusiju i Saudijsku Arabiju, ali ne prije 2019. godine.

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.