Novosti

Sve više prodavnica se seli online


Sve veći broj njemačkih prodavnica na malo počinje ulagati u internet prodaju, što doprinosi rastu njihovih prihoda, ali i ukupne potrošnje, saopćilo je njemačko udruženje trgovaca HDE.

Četvrtina „konvencionalnih” trgovaca u Njemačkoj sada ima svoje internet trgovine, rekao je HDE-ov direktor Stefan Genth. Oko 15 posto trgovaca prodaje robu na internetu, a više od petine trgovaca prodaje više od desetine svojih proizvoda na internetu.

Prodaja preko interneta sve je važnije za mnoge kompanije”, rekao je Genth, dodajući kako dvije trećine prodavaca očekuje veći rast prihoda od online prodaje u sljedećoj godini.

HDE je također ponovio prognozu rasta prihoda za 2018. godine, od dva posto, na 520 milijardi eura. Rast u online prodaji, od 10 posto, pokretač je snage iza ovog povećanja.

Ovakav slučaj nije samo u Njemačkoj. Posljednjih deset godina broj prodavnica koje svoje trgovanje sele na internet se povećao nekoliko puta. Neke robu prodaju samo preko interneta dok druge daju značajne popuste ukoliko robu kupite online.