Novosti

Proizvođači auta: Prevelika ograničenja će naštetiti industriji


Zastupnici EU-a glasat će u srijedu o prijedlogu smanjenja emisija ugljičnog dioksida za 45 posto do 2030. godine. Komisija je u početnom prijedlogu sugerirala smanjenje od 30 posto.

LOBI europskih proizvođača automobila upozorio je da bi prekomjerno oštra ograničenja emisija ugljičnog dioksida iz automobila i kombija mogla naštetiti toj industriji i koštati je radnih mjesta, uoči glasanja Europskog parlamenta o novim ciljevima.

Zastupnici EU-a glasat će u srijedu o prijedlogu smanjenja emisija ugljičnog dioksida za 45 posto do 2030. godine. Komisija je u početnom prijedlogu sugerirala smanjenje od 30 posto.

Zbog nepovoljnih utjecaja je utrt put teškim pregovorima s vladama zemalja EU-a u ovoj godini o konačnom obliku tog zakona.

“Što su agresivniji ciljevi smanjenja ugljičnog dioksida, to će biti nepovoljniji socioekonomski utjecaji“, upozorio je Erik Jonnaert iz Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Uključujući se u raspravu onih zabrinutih za konkurentnost industrije s jedne i zagovornika klimatskih ciljeva s druge strane, ACEA je objavila da bi stroža ograničenja mogla usporiti rast u sektoru koji prema vlastitim navodima zapošljava preko šest posto radnika u EU.

Puno je toga na kocki za cijeli sektor u glasovanju u srijedu“, upozorava Jonnaert. Dodao je da proizvođači ulažu u električna vozila, ali je prodaja i dalje niska, sugerirajući vladama da više ulažu u infrastrukturu, punionice i da subvencioniraju kupnju električnih automobila.

Aktivisti za zaštitu okoliša, međutim, smatraju da su ambiciozni ciljevi za transportni sektor, jedini u kojem se emisije stakleničkih plinova i dalje povećavaju, potrebni kako bi se ostvario klimatski cilj Europske unije o smanjenju zagađenja za 40 posto do 2030. godine u odnosu na razine iz 1990. godine.

Vodit će se velika bitka za odluku o smanjenju granice za 45 posto“, izjavio je zastupnik Bas Eickhout iz EP-ove frakcije Zelenih, koja u Europskom parlamentu traži još ambicioznije ciljeve kada je u pitanju smanjenje zagađenja.