Saradnja bonitetnih agencija: Važan korak u razvoju transparentnog tržišta poslovnih informacija

Saradnja bonitetnih agencija: Važan korak u razvoju transparentnog tržišta poslovnih informacija

Konferencija regionalnih bonitetnih agencija s područja bivše Jugoslavije, Adria Business Information Network, održana je ove godine u Zagrebu pod pokroviteljstvom preduzeća EL KONCEPT d.o.o.

Dosadašnjim partnerima se kao novi član pridružio makedonski Target group d.o.o. Proširenje saradnje će doprinijeti upotpunjenju opsega regionalnih poslovnih i bonitetnih informacija, kao i povećanju njihovog kvaliteta.

Podsjetimo, Memorandum o saradnji su početkom 2016. godine potpisali LRC d.o.o. (BiH), Business Intelligence Consulting d.o.o. (Crna Gora), Prva bonitetna agencija d.o.o. (Slovenija), CUBE Team d.o.o. (Srbija) i EL KONCEPT d.o.o. (Hrvatska) i tako stvorili prvo udruženje regionalnih bonitetnih agencija od raspada bivše Jugoslavije. Cilj članica Adria Business Information Network je da svojim korisnicima omoguće transparentniji i jednostavniji pristup relevantnim informacijama o njihovim sadašnjim i potencijalnim poslovnim partnerima na području zemalja bivše Jugoslavije. Na taj način Adria Business Information Network doprinosi smanjenju rizika poslovanja, ojačava pravnu i finansijsku sigurnost te olakšava i ubrzava saradnju i promet roba na ovom, nekad jedinstvenom, ekonomskom prostoru.

U Zagrebu je održana 4. konferencija regionalnih bonitetnih agencija na kojoj je prvi put od njenog osnivanja povećan broj članica, pristupanjem Target group iz Makedonije. Učesnici konferencije su razgovarali o daljnjem proširenju uspješne višegodišnje saradnje te dogovorili njeno unapređenje koje će uskoro predstaviti svojim klijentima. Članice Adria Business Information Network ističu kako će dublja povezanost lokalnih bonitetnih agencija omogućiti preduzećima brži dolazak do informacija koje su im potrebne u poslovanju. Ujedno, brži i opsežniji protok regionalnih informacija podstaći će izvozne aktivnosti lokalnih preduzeća i tako pozitivno utjecati na rast privrede.

Bosanskohercegovački poslovni portali www.boniteti.ba i www.bizinfo.ba, u vlasništvu preduzeća LRC d.o.o. Sarajevo, dostupni su korisnicima u BiH od 2003. godine. Cilj portala je da svojim korisnicima omoguće donošenje kvalitetnih poslovnih odluka, utemeljenih na relevantnim informacijama i analizama, koje će im osigurati efikasno i stabilno poslovanje. Ovi portali na jednom mjestu, putem digitalnih tehnologija, prezentiraju visokovrijedne i pouzdane informacije o poslovnim rizicima i financijskom poslovanju subjekata iz BiH i regiona. Na taj način pružaju podršku svojim korisnicima u povećanju njihove prodaje i rezultata poslovanja, kao i sniženju poslovnih rizika.

„Prateći interesovanje poslovnih subjekata iz BiH za poslovnim informacijama o kompanijama iz zemalja okruženja, LRC je od samog početka aktivni učesnik saradnje regionalnih bonitetnih agencija u okviru Adria Business Information Network. Kroz dosadašnju uspješnu saradnju u okviru ove inicijative omogućili smo našim korisnicima pristup ključnim poslovnim informacije o kompanijama u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, što im uveliko olakšava poslovanje sa postojećim, ali i olakšava pronalazak i uspostavljanje novih poslovnih veza u regionu. Cijeneći zadovoljstvo naših korisnika, naše aktivnosti na planu regionalnog i šireg povezivanja će se nastaviti, kao i naš puni doprinos daljem razvoju regionalnih servisa u okviru Adria Business Information Network“, rekao je Emil Kučković, direktor LRC d.o.o. Sarajevo, o značaju regionalne saradnje bonitetnih agencija.

Najnoviji tekstovi

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.