Novosti

U MVTEO BiH počeo sastanak o kosovskim carinama na bh. proizvode


U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH počeo je sastanak na kome će delegacije BiH i Kosova razgovarati, na ekspertskom nivou, o odluci Kosova o uvođenju carina od 100 posto na robu iz Bosne i Hercegovine.

Uvođenjem carina najviše je pogođena metalska, drvna industrija, proizvodnja toalet papira i sličnih hemijskih proizvoda, mliječna industrija, te izvoznici lijekova, ulja, brašna, sokova, vode.

U ukupnoj razmjeni BiH sa svijetom, oko 14 posto odnosi se na zemlje CEFTA-e, a od toga gotovo četiri posto se odnosi na Kosovo. Iako bi neki rekli da je to malo tržište za našu privredu, to zapravo nije tako ako se uzme u obzir da je to rijetko tržište na kojem privreda BiH bilježi suficit.

Ukupna vrijednost izvoza na Kosovo za 11 mjeseci 2018. iznosila je 139,5 miliona KM. Primjetno je da je u novembru, mjesecu kada su na snazi bile carine od 10 posto, da bi, potom,  21. novembra bile uvedene carine od sto posto, izvoz BiH na Kosovo smanjen i iznosio je nepunih osam miliona.

Zadržavanjem tih carina, upozorili su ranije iz VTKBiH, bh. privrednicima prijeti gubitak kosovskog tržišta, na koje u takvoj situaciji ulaze drugi partneri.

Vlada Kosova uvela je carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, kako su tada naglasili, “u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti”.

Takva odluka Vlade Kosova, također, naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavništava, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.