Novosti

Upravljanje inovacijama između mitova, metoda i izvodljivosti


Upravljanje inovacijama je veliki izazov za kompanije, istraživačke institute, univerzitete i javnu pravu, a većina velikih organizacija se fokusira na rutinske procese koji dobro funkcionišu uz zadatke koji se ponavljaju.

Ove rutine su često u suprotnosti sa inovacijama. Pristup ovim kontradikcijama, filozofskim i praktičnim, bio je tema ovogodišnje Četvrte konferencije o inovacijama u Beču. Oko 400 gostiju iz oblasti istraživanja, administracije i biznisa razmijenilo je ideje sa stručnjacima iz oblasti upravljanja inovacijama. U zavisnosti od organizacije ili inovativnog projekta, pristupi i odabrane metode se veoma razlikuju.

Gradonačelnik Michael Ludwig izjavio je na početku događaja da Beč dobro funkcionira: ”45.000 ljudi u Beču radi u oblastima znanosti i istraživanja. To predstavlja 5,4% svih zaposlenih – što nas stavlja na treće mjesto od 276 EU regija. Međutim, globalizacija i tehnološke promjene učinile su neophodnim djelovanje u cilju održavanja i razvoja našeg modela prosperiteta. Inovacije su poluga za rješavanje izazova u mnogim oblastima svakodnevnog života. Kada su, naprimjer, u pitanju njega, tržište rada, integracija ili klimatske promjene. Pored pozitivnog dizajna digitalizacije, to zahtijeva fleksibilnost i hrabrost. Čovjek nikada ne smije biti zaboravljen”.

Nakon govora gradonačelnika, ministar za privredu, finasije i digitalizaciju Peter Hanke je naglasio široki koncept inovacija, koji je uključivao i kulturne i društvene inovacije. Kultura grešaka, kultura inovacija i menadžment su stoga jednako važni kao i promocija tehnološkog razvoja (ključna riječ 5G i proširenje optičkih vlakana) i obrazovanje.

”Moramo pripremiti ljude za obuku, ali i one u profesionalnom životu, za sutrašnje poslove. To više neće biti moguće bez digitalnih vještina. Ali, inovacija nije samo posao. Kao gradska uprava mi također imamo obavezu. Moramo postati inovativniji, dio i katalizator novih razvoja. S jedne strane, uprava radi godinama sa istim brojem zaposlenih, ali sa sve većim brojem stanovnika. S druge strane, brojne mogućnosti online administracije (npr. parking dozvola, upis u vrtić i sl.) pokazali su da je Beč već pionir. Reputacija uprave u vezi s inovacijama daleko je gora od stvarnosti. Zahvaljujući brojnim zaposlenicima koji promovišu inicijative i projekte za modernizaciju, već smo postigli mnogo. Nema sumnje da se još mnogo toga treba uraditi“, zaključio je Hanke.