Novosti

Beč izbjeglicama omogućava pristup tržištu rada


Socijalne i privredne institucije Grada Beča nastoje izbjeglicama i azilantima pomoći da se što prije osamostale u sklopu projekta “CORE – integracija u fokusu”, koji je pokrenut u novembru 2016.

Ukupni budžet trgodišnjeg projekta iznosi šest miliona eura, pri čemu 80 posto sredstava dolazi iz Evropskog fonda za regionalni razvoj. Evropska komisija odabrala je ujesen 2016. između 378 pristiglih projekata 18 najboljih kojima su dodijeljena sredstva.

Neka od najzanimljivijih težišta CORE-a su osposobljavanje azilanata sa učiteljskim ili nastavničkim obrazovanjem za tržite rada. Nakon pohađanja specijalnog kursa i polaganja nastavnici će imati pravo držanja nastave u austrijskim školama. Riječ je o jedinstvenom programu u cijeloj Evropi koju su 2018. pohađala 23 učesnika.

Zanimljive su i radionice Privredne agencije Grada Beča koje izbjeglicama i azilantima pomažu prilikom dokazivanja kvalifikacija stečenih u domovini. Posebno su potiču deficitarna zanimanja, kao što su stolar, pekar, slastičar, te zanimanja iz gastronomskog i IT sektora.

Projekt, osim toga, obuhvata i takozvane “peer monitoring” programe u okviru kojih osobe koje su i same prošle izbjegličko iskustvo zainteresiranima na maternjem jeziku nude savjetodavne usluge vezane uz bečko tržište rada, priznavanje diploma stečenih u zemlji porijekla, te nastavak školovanja u Austriji.

Posebno valja istaknuti i “peer monitoring” program koji se odnosi na zdravlje žena tj. prvenstveno trudnica i mladih majki. Žene koje su u svojim domovinama bile ginekologinje, pedijatrice i medicinske sestre nakon pohađanja kursa njemačkog jezika postaju savjetnice koje pomažu prilikom rješavanja problema vezanih upravo za ovu skupinu, saopćio je iz Eurocomm-PR Sarajevo.