Novosti

‘Challenge to change’ projekt – Za 35 kompanija 879.880 eura


Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg uručio je u Sarajevu certifikate predstavnicima 35 kompanija koje su ispunile uslove drugog javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz “Challenge to change” projekta.

Za realizaciju njihovih projekata iz “Challenge to change” fonda bit će izdvojeno 879.880 eura, a ukupna vrijednost projekata je 2,55 miliona eura.

Ambasador Hagelberg je izjavio da je Ambasada Švedske za četiri godine trajanja projekta izdvojila četiri miliona eura podrške za oko 150 kompanija.

”Vrlo smo sretni što možemo s naše strane podržati ove izvanredne ljude i njihove briljantne ideje, kao i vizije za budućnost ove zemlje”, rekao je Hagelberg.

Projekt “Challenge to change” uspostavljen je u Bosni i Hercegovini zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u BiH. Dostupan je mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim preduzećima iz Švedske koja imaju interes u BiH.

Kompanije koje zadovolje uspostavljene kriterijume mogu aplicirati za grant sredstva u maksimalnom iznosu do 30.000 eura, što predstavlja 50 posto ukupne investicije.

“Challenge to change” projekt provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS). Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.