Najava događaja

Danas u Beogradu počinje drugi Digitalni samit Zapadnog Balkana


Danas u Beogradu počinje drugi Digitalni samiti Zapadnog Balkana.

Dvodnevni skup će okupiti više od 3.000 učesnika, a očekuju se predstavnici vlada, međunarodnih institucija, prvrede, regionalnih organizacija, civilnog društva, akademske zajednice i mladih.

Cilj Samita je uspostavljanja digitalne platforme za razmenu ideja i predloga.

Planirano je da na Summitu govore, pored ostalih: Ana Brnabić, premijerka Srbije, Marija Gabrijel, evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, Hulin Džao, generalni sekretar Međunarodne telekominikacione unije (ITU), Majlinda Bregu, generalne sekretarke Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Planiran je niz diskusija o četiri teme Samita – digitalnim vještinama, povjerenju i bezbjednosti, mrežama i povezivanju, i digitalnoj ekonomiji i društvu.

Razgovaraće se i o razvoju digitalnih tehnologija i njihovoj primjeni u biznisu i svakodnevnom životu, inovacijama u oblastima održivosti, saradnje i politika kojima je građanin u centru pažnje, najboljim praksama.

Na Samitu će biti predstavljeni mehanizmi za podršku šest ekonomija Zapadnog Balkana i druge razvojne mogućnosti.

Na ovogodišnjem skupu biće i predstavnici 38 “najinteresantnijih” startapova sa Zapadnog Balkana.

Drugog dana Samita, prema nacrtu dnevnog reda, biće održan i panel e-Srbija na kome će govoriti ministri rada, državne uprave, zdravlja, unutrašnjih poslova i evrointegracija.