Najava događaja

STBiH traži neradni dan za radnike trgovine i uslužnih djelatnosti


„Slobodni za praznike“, naziv je prvog online protesta u Bosni i Hercegovini kojeg organizira Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine  (STBiH)  29. aprila 2019. godine, tačno u podne. Iz STBiH naglašavaju da je cilj protesta  ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju  pravo provesti praznike sa svojim porodicama.

Kroz ovaj online protest  STBiH se želi prilagoditi savremenom načinu komuniciranja i organiziranja aktivnosti prema i sa radnicima. Želimo mobilizirati i uključite sve radnike i radnice koji upravo iz razloga što najčešće rade svih 365 dana u godini ne mogu fizički biti prisutni na sindikalnim ili bilo kojim drugim akcijama i aktivnostima koje za cilj imaju artikulisanje zahtjeva i potreba u ovom sektoru“, kaže Mersiha Beširović, predsjednica STBiH.

STBIH već tradicionalno na 29. april ukazuje na ključne probleme i potrebe radnika u ovom sektoru kako bi,  između ostalog istakao da je 1.maj dan koji bi trebao biti dan borbe za radnička prava, za radnike u ovom sektoru sasvim običan radni dan.

„Organiziranjem online protesta, mi u STBiH ne minimiziramo  tradicionalne metode borbe za prava radnika, ali su radnici u ovom sektoru, nažalost, za njih uskraćeni. Da bi radnici u trgovini mogli prvomajskim protestom ili akcijom artikulisati svoje zahtjeve i borbu za svoja prava, moraju najprije biti slobodni za 1. maj,  što danas nije slučaj“, naglašava Beširević.

Predsjednica STBiH ističe da je jedan od razloga za pokretanje ovog online protesta, između ostalog, činjenice da većina mladih ljudi danas komunicira putem interneta, da su upravo mladi  najranjivija grupa kada je u pitanju zaštita njihovih prava, ali i najbrojniji kada je u pitanju struktura radne snage u ovom sektoru.

„Očekujemo veliku podršku, ponajprije od onih kojima je pitanje rada u dane praznika životno. Vjerujemo da ćemo dobiti veliki broj  poruka od radnika i radnica u trgovinama, članova njihovih porodica, ali i građana koji podržavaju pravo radnika u trgovini na neradni dan. Pozivamo sve da nam se pridruže 29. aprila u podne. Dovoljno je  da ukucate slobodnizapraznike.com  i jednim klikom pokažete svoju podršku i opredjeljenost ideji da svi radnici bez obzira u kojem sektoru rade i u kojem dijelu BiH žive imaju pravo biti sa svojim porodicama za praznike“, ističe predsjednica STBiH.

Predsjednica STBiH naglašava da je online protest tek prvi korak u borbi za pravo radnika i radnica u sektoru trgovine i uslužne djelatnosti na slobodan dan za praznike.

Online protest je doprinos i podrška  inicijativi koju STBIH upućuje  prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, sa ciljem sistemskog uređenja rada u dane praznika i pronalaženja rješenja koja će omogućiti radnicima u trgovini i uslužnim djelatnostima neradni dan za praznike,sa jasno naglašenim mehanizmima za provođenje takvih zakonskih rješenja i kaznenim mjerama za one koji budu uzrupirali pravo radnika trgovine na slobodan dan za praznike“, ističe Beširević.

STBiH broji 12.573 člana iz svih dijelova BiH. Od ukupnog broja novog članstva u prošloj godini, 32 posto su osobe mlađe od 30 godina. Jedan od gorućih problema u sektoru trgovine su neplaćeni prekovremeni sati  pa se od ukupno zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262  odnosile na prekovremene sate.  Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze. STBiH istrajava u borbi za povećanje plaća u ovoj djelatnosti i pravo na slobodan dan u dane praznika.

Nedostatak hrabrosti  i slobodnog vremena, koji se   često  ističu kao hendikep kada je u pitanju javno izražavanje protesta i borbe za vlastita prava, u virtuelnom svijetu su  mnogo manji.  U STBiH žele iskoristiti potencijal koji se nalazi u velikom broju korisnika društvenih mreža kako bi  stvorili  „kritičnu masu“ koja u konačnici može uticati na promjene.

Naš online protest je i svojevrstan eksperiment kojim želimo testirati da li je pasivnost građana Bosne i Hercegovine vezana samo za konvencionalne metode borbe za vlastita prava. Želimo vidjeti kako će reagirati na ovaj novi, moderni i današnjim uvjetima života prilagođen angažman za vlastiti i boljitak drugih, te pokušati na ovaj način osigurati sebi oruđe i podršku  u zagovaranju toliko neophodnih promjena. Zato, 29. aprila tekuće godine kliknite na www.slobodnizapraznike.com i pridružite se STBiH u borbi za radnička prava“, ističe Beširović.

Komentari, video poruke, zahtjevi i mišljenja mogu se slati već od 1. aprila javno objavom na društvenim mrežama koristeći #slobodnizapraznike ili na e-mail: [email protected]