Najava događaja

Lokalne vlasti i kompanije podržale organizaciju Godišnjeg sastanka EBRD-a


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović, danas je potpisao ugovore sa partnerima Bosne i Hercegovine, zemlje domaćina Godišnjeg sastanka Odbora guvernera i Biznis foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD-a), koji će se, početkom maja ove godine, održati u Sarajevu.

Potpisivanjem ugovora ozvaničena je podrška organizaciji samog događaja i promociji potencijala strateških industrija naše zemlje, te otvaranju novih razvojnih šansi.

„Pripreme teku po planu, a potvrđeni su i svi najvažniji događaji, uključujući i Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana, koji će se održati kao jedan od pratećih događaja. Podrška partnera zemlje domaćina je dragocjena, a ja sam siguran da će oni ovaj događaj učiniti još većim i značajnijim, te da će omogućiti još bolju globalnu prezentaciju BiH.“ istakao je ministar Šarović.

Predstojeći Godišnji sastanak EBRD-a pomoći će Bosni i Hercegovini u kreiranju imidža stabilne zemlje, što je jedan od ključnih koraka za privlačenje stranih investicija. Činjenica da naša zemlja organizira ovako značajnu međunarodnu konferenciju se, u poslovnom svijetu, može shvatiti i kao poziv potencijalnim investitorima da ulože kapital u ekonomiju BiH.

„Sve češće se Sarajevo, u međunarodnim krugovima, spominje kao turistička destinacija. I to je dobro. Ali Vlada Kantona Sarajevo želi da se ono spominje kao poslovna destinacija. Cilj nam je da poslovna zajednica, u narednim godinama, prepozna Sarajevo kao moguću destinaciju za otvaranje firmi, gradnju i dolazak mladih profesionalnih ljudi.“ rekao je premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, dodajući da Godišnji sastanak guvernera EBRD-a smatra najvećim događajem koji se u posljednjih 20 godina desio u Sarajevu.

Čestitkama upućenim organizatorima pridružio se i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, napominjući da će BiH, od organizacije ovog događaja, imat benefite na 3 različita nivoa.

„Prvi su reputacijski, koji su jako važni, jer ćemo pokazati da smo sposobni organizirati jedan ovako važan događaj. S obzirom da će preko 2000 učesnika iz svijeta biznisa i privrede boraviti ovdje, imamo i kratkoročne ekonomske benefite. U konačnici, ključni su treći, dugoročni ekonomski benefiti, jer će se pojaviti ljudi i institucije zainteresirane za ulaganje. Sigurno će nam to otvoriti i trasirati put za velike investicije, kako u gradu Sarajevu, tako i u BiH.“ – dodao je gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.

Direktor BH Telecoma, Sedin Kahriman, istakao je da ova kompanija, kao vodeći telekom operater u BiH, kontinuirano doprinosi i omogućuje razvoj bh. društva i privrede.

„BH Telecom je društveno najodgovornija kompanija u BiH, stoga nam je izuzetna čast da budemo partner i pružamo podršku organizaciji ovog velikog i važnog događaja.“ dodao je Kahriman.

Podsjećajući da je EBRD jedan od najvažnijih izvora finansiranja projekata u građevinskom sektoru, direktor Integral Inžinjeringa – najveće građevinske kompanije u BiH, Nikola Radovanović, dodao je da je uvjeren da će ovo biti jedan dobar i uspješan događaj.

„Na osnovu naših pozitivnih iskustava i sa predstavnicima banke i sa investitorima, prepoznali smo potrebu i priliku da se uključimo u organizaciju ovog događaja. Radujemo se narednim projektima i budućoj saradnji.“ istakao je Radovanović.

Podsjećamo, 7., 8. i 9. maja ove godine, BiH će biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednje dvije decenije, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, a detalje o samom događaju svi zainteresirani mogu pronaći na službenoj web stranici zemlje domaćina.