Novosti

Prioritet rješavanje nagomilanih problema u društvu i ekonomiji


Udruženje poslodavaca FBiH u saradnji sa Dnevnim listom organizirao je danas u Sarajevu promociju Projekta „Moj proizvod“.

Projekat „Moj proizvod“ je pokrenut 2015. godine kako bi se šira javnost upoznala s preduzećima koja svojim radom i djelovanjem zauzimaju istaknuto mjesto u stvaranju sigurnog i stabilnog privrednog okruženja te uz svoj ogromni rad i zalaganje pridonose napretku Bosne i Hercegovine. Takođe, ovaj projekat ima za cilj promociju i jačanje bh. kompanija, te stvaranja pozitivnog mišljenja građana o privredi naše zemlje. Dnevni list i Udruženje poslodavaca FBiH su kroz Projekat čitateljsku javnost upoznao sa više od  250 domaćih preduzeća čiji proizvodi su reprezent privrednog sektora BiH, ne samo u regiji, već i u svijetu.

“Bez privrede se ne može razvijati ni država ni društvo, a istovremeno su privrednici ti koji su često marginalizirani u društvu. Upravo kroz ovaj projekat želimo ukazati na važnost privrednika za razvoj države i društva” istakla je voditeljica Projekta Selma Dandić.

U okviru promocije održana je panel diskusija „Kuda ide privredni sektor BiH? Problemi i rješenja“ na kojoj su učestvovali federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić i predsjednik Udruženja poslodavaca KS Safudin Čengić.

Cilj panela je bio definisati najveći problemi koji sprečavaju napredak i poboljšanje privrede u FBiH, te pokušati ponuditi konkretna rješenja.

“Udruženje poslodavaca FBiH je pripremilo ‘Inicijativu 20+5+’ koja ima za cilj rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta u FBiH i BiH, a koja je podržana većinom glasova na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta održanom sredinom aprila 2019. godine. Mišljenja smo da poslodavci trebaju biti uključeni u izradu zakonskih propisa“, kazao je Smailbegović.

Učesnici panela istakli su da je inicijativa Udruženja poslodavaca FBiH konkretan dokaz kolika je ambicija poslodavaca da se aktuelna situacija u BiH promijeni.

„Pomenuta inicijativa će znatno doprinijeti kvalitetnijem i boljem radu poslodavaca, ali i cjelokupnom ekonomskom razvoju zemlje“, istakao je Čengić.

Učesnici su razgovarali o problemima i preprekama koji ograničavaju rast i razvoj privrede, te o inicijativama i aktivnostima koje se provode u svrhu ekonomskih reformi.

„Potrebno je poboljšati regulatorne okvire te je ovo Ministarstvo pripremilo nove tekstove Zakona o obrtu, Zakona o poticaju razvoja male privrede i Zakon o unapređenju poduzetničke infrastrukture. Ti zakoni imaju za cilj podršku malim i srednjim preduzećima, posebno start-upovima, i kreiranju poduzetničkih zone. Vlada FBiH je za ove namjene izdvojila oko osam miliona KM.“, kazao je ministar Zukić.

“Na panelu smo imali konkretne rasprave i zaključke. Panel je još jednim potvrdio koliko je važno pitanje ekonomije i ekonomskog rasta. Poslodavci očekuju od vlasti da će dati apsolutni prioritet rješavanju nagomilanih problema u društvu i ekonomiji“, istakao je direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

Učesnici panela zaključili su da svi u poslovnoj zajednici, uključujući Udruženje poslodavaca, Vijeće stranih insestitora i privredne komore, trebaju davati podršku izmjenama propisa kojima će se kreirati bolji poslovni ambijent i rasterećenje privrede.