Novosti

ECB – Snažan rast kreditnih plasmana domaćinstvima


Kreditni plasmani domaćinstvima u eurozoni zabilježili su u aprilu najsnažniji rast nakon finansijske krize, pokazali su podaci Evropske centralne banke (ECB).

Krediti domaćinstvima u zoni primjene zajedničke evropske valute porasli su u aprilu 3,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, najsnažnije od januara 2009. godine“, saopćeno je iz ECB.

U martu su uvećani 3,3 odsto, kao i u prethodnom mjesecu,
Još snažniji rast u aprilu zabilježili su krediti kompanijama 3,9 odsto.

Iako je njihov rast bio osjetno snažniji nego u martu, kada su uvećani 3,6 odsto, u ECB-u napominju da aprilska stopa rasta i dalje osjetno zaostaje za najvišim postkriznim nivoom, od 3,4 odsto, zabilježenim u septembru prošle godine.

Pokazatelj novčane mase u opticaju M3, kojeg mnogi analitičari smatraju relativno pouzdanim vjesnikom aktivnosti u predstojećem periodu, uvećan je u aprilu 4,7 odsto, nakon rasta od 4,6 odsto u prethodnom mjesecu.

Zbog osjetnog posustajanja ekonomskog rasta u eurozoni u uslovima slabe strane potražnje za industrijskim proizvodima, ECB je odgodio planiranu normalizaciju monetarne politike, najavljujući dodatne podsticajne mjere kako bi podstakao bankovno kreditiranje, a time i posustalu ekonomiju.

Strahujući da će banke zbog slabijeg ekonomskog rasta zakočiti priliv kredita kompanijama, ECB namjerava da im ponudi novu liniju ultrajeftinih kredita sa krajnjim ciljem osiguravanja dovoljno sredstava za kompanije kako bi nastavile s investicijama.