Novosti

Digitalni euro bi vrlo brzo mogao postati glavno sredstvo plaćanja


Digitalni euro projekt je “digitalizacije” evropske zajedničke valute, a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u europodručju.

Bug.hr piše da će biti siguran i jednostavan kao gotovina danas, dok za njegovu upotrebu ne bi bilo nužno koristiti bankovni račun, već samo mobilnu aplikaciju. Evropska centralna banka (ECB) pokrenula je u oktobru prošle godine taj projekat i radnu grupu, s ciljem istraživanja mogućnosti plasiranja vlastite digitalne valute.

Radna grupa već je načinila određene korake, a u najnovijem je izvještaju o napretku istakla četiri ključna područja na kojima se trenutno radi.

Prvo područje je ono dizajna ove valute i načina funkcioniranja monetarnog sistema. Za to je, kažu, ključna saradnja privatnog i javnog sektora, bitno je odrediti koje su tačno uloge ECB-a kao izdavača i ostalih posrednika na tržištu, kao i ko će i kako distribuisati digitalni euro do krajnjih korisnika.

Drugi bitan dio sistema je model namirenja, odnosno sistem koji će provjeriti da platilac ima dovoljno novca, da ga se može prebaciti primaocu, kao i da se istovremeno on skine s jednog i nađe na drugom računu.

Za to bi trebalo da budu zadužene centralne banke iz europodručja kao i njihovi partneri. Sistem mora biti načinjen tako da niko od institucija ne može da vidi stanje na računima građana, niti da može analizirati njihova plaćanja.

Treće, prebacivanje iz gotovine u digitalni euro mora biti jednostavno, kao i prebacivanje novca iz centralnobankarskog u javni i nazad.

I na kraju, potrebno je stvoriti zajednička pravila, uz koja bi plaćanja digitalnim eurom funkcionisala u cijelom europodručju, bez obzira na granice.

Rad na uspostavljanju ovih pravila započeće već u januaru sljedeće godine.

Izvor: Investitor.me