Novosti

Huawei uložio žalbu na “neustavnu” zabranu SAD-a


Kineski tehnološki gigant Huawei uložio je žalbu sudu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), tražeći da se poništi odluka kojom se ograničava prodaja njegove telekomunikacione opreme.

Glavni pravnik Huaweia, Song Lijuping, rekao je da je kompanija tražila da sud razmatra da li je ustavno da SAD zabrani saveznoj administraciji da kupuje opremu i usluge te kompanije, ili da radi sa trećim kompanijama koji su njeni klijenti.

Huawei je najveći proizvođač opreme za mreže mobilne telefonije, ali sada se bori da zadrži pristup vodećim tržištima za nove generacije mreža, pošto SAD tvrde da kompanja prijeti međunarodnoj sajberbezbjednosti.

Novom žalbom Huawei traži ubrzanje rješenja one uložene u martu u Teksasu, gde je sjedište njegovih američkih operacija.

Song je rekao da kampanja koju sankcioniše država protiv Huaweia neće poboljšati sajberbezbjednost.

“Političari u SAD koriste snagu cijele nacije da gone privatnu kompaniju. To nije normalno” rekao je Song.

To je objavljeno u trenutku u kom je kineska grupa, nesporni svjetski lider u 5G tehnologiji pete generacije mobilnih mreža, na meti nove serije napada iz Vašingtona.

U jeku američko-trgovinskog rata administracija predsjednika Donalda Trumpa stavila je Huawei na spisak sumnjivih kompanija kojima je zabranjeno da prodaju tehnološku opremu, što prijeti samom opstanku te kompanije.

Kineski div umnogome zavisi od djelova proizvedenih u SAD-u za svoje telefone.

Grupa je od prošle godine na meti zvaničnog Vašingtona.

SAD sumnjaju da kompanija dozvoljava kineskim obaveštajnim službama da koristi njihovu opremu da špijunira komunikacije preko mobilnih mreža u svijetu.