Novosti

Na 15. Međunarodnom sajmu privrede Tešanj 2019. 300 izlagača iz deset zemalja


Na lokalitetu Kraševo DC – Carina od 13. do 16. juna biće održan 15. Međunarodni sajam privrede Tešanj 2019., na prostoru koji obuhvata više od 18.000 m2, 6.000 m2 zatvorenog izložbenog prostora i preko 12.000 m2 otvorenog izložbenog prostora, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Izlagački kapaciteti su već prije 15 dana u potpunosti popunjeni prema riječima predsjednik UP ”Biznis centar” Jelah Tešanj Senada Brke koji je između ostalog kazao:

‘Država pokrovitelj sajma je Republika S. Makedonija, generalni pokrovitelj sajma je Vijeće ministara BiH, partneri Sajma su Vlada FBiH i Vlada ZDK, Općina Tešanj i Privredna komora FBiH. U odnosu na prošlogodišnji Sajam, mi smo na određenom lokalitetu napravili određene preraspodjele, uveli nove dobavljače sajamske opreme, podigli nivo, kvalitet i površinu Sajma. Postavljena je nova bazna stanica sa 4G mrežom BH telekoma i mi se ovom prilikom zahvaljujemo. Što se tiče izlagača oni nam dolaze iz Holandije, Italije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Turske i BiH.”

Kako je istaknuto od organizatora centralna tema ovogodišnjeg sajma je regionalna privredna saradnja

“Na sajmu se očekuje prisustvo predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa, diplomatskog kora, međunarodnih i domaćih organizacija, privrede kao i stanovništva. Ono što posebno želim istaći je dolazak brojne delegacije iz Crne Gore sa preko 30 predstavnika”, kazao je Brka.

Sadržajan popratni program – panel diskusije, tematska predavanja, prezentacije, B2B sastanci – će doprinijeti poslovnom povezivanju, te razmjeni iskustava, informacija i dobrih praksi.

”BiH i Republika Sjeverna Makedonija imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose u svim oblastima i na svim nivoima. Zato mi smatramo da fokus saradnje naših zemalja mora biti prije svega na ekonomiji i poboljšanju direktne saradnje između privrednih subjekata, poboljšanju infrastrukturne povezanosti i saradnje u oblasti turizma. Mi kao zemlja partner pružamo ogromnu podršku, za uspješnu organizaciju predstojećeg sajma”, kazao je Ekrem Ebibi, ambasador Republike Sjeverne Makedonije u BiH

Organizatori su sopćili i da će, odmah poslije svečane ceremonije otvorenja i obilaska Sajma, biti održan panel o temi “Regionalna privredna saradnja” na kojem će učestvovati Denis Zvizdić, predsjedavajući VM, Rasim Ljajić, ministar trgovine Srbije, Svetlana Cenić, regionalna nevladina organizacija Biznis Plus, te predstavnici Vlade Makedonije i CG.

”Izražavamo posebno zadovoljstvo, što smo uspjeli održati kontinuitet organizacije Sajma i na izvjestan način uz Sajam i sve druge aktivnosti, poslovne zajednice i lokalne samouprave, potvrditi opredijeljenost ovog prostora, ovih ljudi, ovih poslovnih subjekata da gradimo povoljno poslovno okruženje i da to gradimo zajedno sa drugima”,  kazo je općinski načelnik Suad Huskić.

U sklopu Sajma bit će održana i skupština Privredne komore FBiH, te konferencija o temi “Konkurentnosti do kvaliteta – budućnost BH ekonomije”, kao i niz B2B susreta, te Skupština PK F BIH.

Također, nakon svečanog otvorenja Domu zdravlja i Općoj bolnici u Tešnju bit će uručena dva vozila hitne pomoći ukupne vrijednosti od 200.000 KM koje su osigurali privrednici Hifa Oil, Hifa Petrol i članovi Udruženja Biznis centar.

”Tešanj je generalno prostor jasnih nedvosmislenih poruka. Tešanj nije prostor pravljenja zidova, Tešanj je prostor pravljenja mostova. Mostovi koje mi pravimo i gradimo su mostovi koji traju. Privredni mostovi su nešto što je uvijek spajalo ove prostore sa ostalim”, poručio je Izudin Ahmetlić, direktor kompanije Hifa-Oil.

Udruženju je 22. maja uručen i ISO 9001-2015 standard te kao takvo, prva je nevladina organizacija koja je nosilac ovog ISO standarda.

Svakako treba istaknuti da je na prvom Sajmu u Tešnju bilo oko 20 izlagača, dok će na ovogodišnjem se predstaviti njih 300, što dodatno potvrđuje činjenicu da Sajam privrede u Tešnju postaje prepoznatljiv događaj u širem regionu.

Posljednjeg dana planirano je druženje izlagača i gostiju na platou gdje će ih zabavljati Halid Bešlić, koncert koji su kao poklon gradu omogućili Općina Tešanj i Udruženje privrednika.