Novosti

Poreska uprava RS: Klikom na telefonu do poreskih evidencija


Poreska uprava Republike Srpske pustila je u rad novu uslugu “Android mobilnu ePURS aplikaciju” i na taj način omogućila poreskim obveznicima da putem svojih android mobilnih uređaja na vrlo jednostavan i brz način pristupe svojim poreskim evidencijama.

Ova nova elektronska usluga uvedena je sa ciljem dalje modernizacije poslovanja Poreske uprave RS i unapređenja usluga poreskim obveznicima.

Raspoloživi podaci pokazuju da su mobilni uređaji u RS preuzeli primat od računara zbog efikasnosti korištenja elektronskih servisa.

Obzirom na to i očekivanja korisnika mobilnih uređaja su takva da od svih davalaca usluga očekuju da svoje poslovanje preusmjere na mobilne aplikacije, što je Poreska uprava RS u ovom konkretnom slučaju i učinila.

Ovom novom uslugom koja je puštena u funkciju, Poreska uprava RS je omogućila svim poreskim obveznicima koji su registrovani u sistemu Elektronske usluge da mogu imati blagovremeni uvid u svoje poreske evidencije. Tako oni korištenjem ove mobilne aplikacije mogu da pregledaju svoje poreske evidencije i dobiju potrebne instrukcije i to: kako i kada da izvrše svoje obaveze i uplate, zatim da imaju jasan uvid u istoriju svojih zaposlenja, ali i da jednostavno dođu do informacije o svojim prijavljenim platama.

Pored toga, ova nova mobilna aplikacija je omogućila i da korisnik može da pregleda svoje račune za porez na nepokretnosti i ima mogućnost da račune preuzima elektronskim putem, zatim ima mogućnost da pregleda podatke o prijavama svojih radnika u sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, ali i da provjere da li je fiskalna kasa poslala podatke u Poresku upravu, ako je riječ o preduzetniku ili pravnom licu. Takođe, korisnicima ove aplikacije dostupne su i potrebne instrukcije za prijavljivanje i plaćanje obaveza.

Korištenje i preuzimanje ove Android aplikacije Poreske uprave RS je u potpunosti besplatno, a aplikacija se može preuzeti sa zvanične Google prodavnice na adresi: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.poreskaupravars.eusluge, i to upisom naziva aplikacije: epurs.

Preduslov za korištenje ove aplikacije je registracija na sistem Elektronskih usluga koja se obavlja na šalteru Poreske uprave RS, podnošenjem zahtjeva koji se nalazi na sljedećem linku: https://eusluge.poreskaupravars.org/#/guide