Novosti

Američki tehnološki divovi traže izuzeće iz novih carina


Tehnološki divovi Apple, Dell Technologies, HP, Intel, Microsoft, Sony i Nintendo zatražili su od američkog predsjednika Donalda Trumpa, da se njihovi proizvodi izuzmu iz nove runde carina.

Predstavnici tih kompanija smatraju da bi im nove tarife, koje se uvode između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), naštetile i značajno umanjile profit.

Bijela kuća je predložila zakon koji predviđa 25 odsto poreza na 300 milijardi USD vrijedne kineske proizvode, koji do sada nisu bili meta trgovinskog rata te dvije države.

Tarife bi se odnosile na niz proizvoda, od onih životinjskog porijekla, pa sve do odjeće i obuće. Među njima bi bili i laptopi, konzole za video igre, baterije i drugi artikli za koje tehnološke kompanije najavljuju da će, ako se na njih uvedu tarife, poskupti i naštetiti njihovom profitu.

Apple je u svom pismu istakao svoj doprinos američkoj tehnologiji naglasivši kako ta kompanija plaća najveći korporativni porez u SAD-u, a širom zemlje zapošljava više od dva miliona ljudi.

Dodatni porezi, naveli su, umanjiće taj doprinos i potencijalno ugroziti njihovu mogućnost da se takmiče sa stranim rivalima.

“Kineski proizvođači s kojima se mi takmičimo na globalnom tržištu nemaju značajno prisustvo u SAD-u, tako da ne bi bili pogođeni s američkim carinama, kao što ne bi bili pogođeni ni naši ostali strani konkurenti. Američke tarife bi, dakle, išle u korist našim rivalima”, poručili su iz Apple-a uz listu od oko 20 proizvoda, među kojima su i iPhonei i MacBook-ovi, za koje žele da budu izuzeti iz novih carina.

U zajedničkom pismu, Dell, HP, Intel i Microsoft od američke Vlade traže da izuzmu laptope i tablete, a naveli su i da bi, ako se carine ipak budu odnosile i na njih, maloprodajna cijena laptopa mogla skočiti čak 120 USD.

Sony, Nintendo i Microsoft isto su zatražili za igraće konzole.

Trump bi naredne sedmice trebao da se sastane s kineskim liderima na samitu zemalja članica Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija (G20) u Japanu.

Mnogi se nadaju da bi, ako pregovori prođu dobro, Trump mogao da odustane od novih tarifa.