Novosti

Beograd – Udruženje CarGo protestovalo ispred Komunalne policije


Više od 500 građana i članova Udruženja CarGo okupilo se sinoć ispred zgrade Komunalne policije u Beogradu, u znak protesta zbog pokušaja nezakonitog oduzimanja vozila članu tog udruženja.

Predsjednik Udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić na protestu je pozvao tužilaštvo da reaguje na bahato ponašanje policije koja je pokušala da nezakonito oduzme vozilo i da ispita koji pripadnik Interventne jedinice je udario kolima člana udruženja CarGo Momira Nikčevića.

“Poražavajuće za cijelu Srbiju je to što gazite pravo na rad, a danas ste zgazili i ljudska prava. Naš član udruženja Momir udaren je policijskim vozilom i pružena mu je pomoć. Naše pitanje je dokle će to da traje”, upitao je Vučić na protestu.

Navodeći da su komunalci ugasili svjetla u svojim prostorijama i poručili okupljenima da niko neće biti primljen do sutra, Vučić je upitao dokle će gradski policajci da se ponašaju “kao kauboji” i najavio da će udruženje CarGo organizovati svakodnevne proteste ako, kako je rekao, ugnjetavanje ne prestane.

Vučić je pozvao tužilaštvo i nadležne državne organe da reaguju i ispitaju “bahato i nezakonito” ponašanje Komunalne policije i gaženje prava građana.

“Kada će se makar jedan postupak pokrenuti. Sudovi ćute osam mjeseci otkad je oduzeto prvo vozilo. Pozivamo tužilaštvo da ispita slučaj koji se danas desio i da nam kažu po kom osnovu se našim članovima otima privatna imovina”, rekao je Vučić.

On je dodao da su se građani i članovi brzo okupili iako je akcija bila daleko od centra grada, u Batajnici, kako bi spriječili nezakonitu akciju, i kako je precizirao, deseti pokušaj otimanja vozila.