Novosti

Radnici Amazona u Njemačkoj stupili u štrajk


Više od dvije hiljade radnika u sedam distributivnih centara Amazona širom Njemačke stupilo je u štrajk zahtijevajući povećanje plata.

Iz sindikata je najavljeno da će štrajk trajati bar dva dana.

Štrajk, pod motom “Nema više popusta na naše zarade”, počeo je u noći između nedjelje i ponedjeljka, a poklopio se sa Amazonovim “Udarnim danom” (Prime Day) kada taj maloprodajni gigant svojim pretplatnicima programa Prime nudi popuste.

“Dok Amazon populariše ‘lov na sniženja’ na svoj udarni dan nudeći velike popuste, zaposleni su lišeni zarade od koje žive”, kazao je stručnjak za maloprodaju iz sindikata Verdi Orhan Akman.

U Amazonu nisu naveli tačan broj zaposlenih koji su u štrajku, ali je rečeno da on nema uticaja na isporuke kupcima.

“Kompanija mora konačno prihvatiti kolektivne ugovore o platama za sektore maloprodaje i narudžbina putem maila”, rekao je Akman.

U Verdiju također zahtijevaju da kolektivni ugovori budu obavezujući u čitavom maloprodajnom sektoru u Njemačkoj.

“Univerzalni obavezujući kolektivni ugovor bi se onda primjenjivao i za Amazon”, naveo je Akman.

Amazon upravlja sa 12 skladišta u Njemačkoj, a u ovoj godini planira otvaranje još jednog, koje će donijeti više od 2,8 hiljada radnih mjesta sa ugovorima o radu na neoređeno vrijeme.

Amazon vodi dugotrajnu borbu sa sindikatima u Njemačkoj koji zahtijevaju bolje plate i uslove za radnike u logističkim centrima.