Novosti

Amazon dijeli otkaze


Amazonovo odjeljenje za računarstvo u dijelu zaduženom za Cloud otpušta stotine zaposlenih u tehnologiji svojih fizičkih trgovina, kao i u prodajnim i marketinškim jedinicama, potvrdila je kompanija juče.

“Identifikovali smo nekoliko ciljanih područja organizacije koje treba racionalizirati kako bismo nastavili usmjeravati naše napore na ključnu strateška područja za koja vjerujemo da će dati maksimalan učinak”, rekao je glasnogovornik Amazon Web Services u izjavi. “Ove odluke nijesmo donijeli olako i predani smo zaposlenima tokom njihove tranzicije na nove uloge u Amazonu izvan njega.”

O rezovima je prvi izvijestio GeekWire.

Amazonova unosna AWS jedinica je doživjela usporavanje rasta prodaje u posljednjim kvartalima jer su kompanije smanjile svoju potrošnju za Cloud  zbog rastućih kamata. Rukovodioci Amazona su izrazili određene optimizacije u februaru kada su rekli da tržište počinje pokazivati ​​znakove ponovnog ubrzanja.

Rezovi u AWS-ovom tehnološkom timu za trgovinu dolaze nakon što je Amazon rekao da će ukloniti sistem plaćanja bez blagajne u svojim Fresh trgovinama u SAD-u. Jedinica AWS uključuje timove koji se nadziru tehnologiju bez blagajne pod nazivom Just Walk Out, kao i pametna količina Dash i tehnologije plaćanja preko Amazon One-a. Tim za tehnologiju trgovina premješten je iz Amazonove maloprodajne grupe i pripojen njegovom odjelu za računarstvo u Cloudu  2022. godine.

Portparol AWS-a je rekao da će kompanija odlučiti smanjiti odjel za tehnološku trgovinu “kao rezultat šireg strateškog pomaka u korišćenju nekih aplikacija u Amazonovim trgovinama kao iu trgovini trećim stranama.”