Novosti

Najveći gubici Boeinga u posljednjoj deceniji


Američki proizvođač aviona Boeing prijavio je gubitak od tri milijarde USD u drugom kvartalu, poslije smanjenja proizvodnje svog najprodavanijeg aviona 737 max, što je najgori rezultat u prethodnih deset godina.

Boeing je smanjio proizvodnju svog najpoznatijeg uskotrupnog aviona 737 max i tokom drugog tromjesečja je obavio rezervisanje sredstva od skoro pet milijardi USD za pokrivanje troškova, nakon prizemljenja širom svijeta koja su uslijedila poslije dva fatalna pada tog modela aviona u Etiopiji i Indoneziji.

Neto gubitak Boeinga u kvartalu završenom 30. juna iznosio je 2,94 milijarde USD, što je najveći gubitak kompanije u proteklih deset godina, prenosi agencija Reuters i podsjeća da je u istom periodu godinu ranije Boeing imao profit od 2,2 milijarde USD, prenosi Tanjug.

Prodaja je pala 35 odsto na 15,75 milijardi USD, podbacivši u odnosu na prosječnu prognozu od 18,55 milijardi USD.

U rezervisana sredstva uračunata je i kompenzacija koju će Boeing morati da plati avio-kompanijama za kašnjenje isporuka.

Boeing je, takođe, saopćio da je prvi let njegovog širokotrupnog aviona 777X odložen za početak naredne godine, zbog problema sa motorom kompanije General electric.

Dionice Boeinga pale su jedan odsto u elektronskom trgovanju.