Novosti

Južna Koreja skida Japan sa trgovinske “Bijele liste”


Južna Koreja saopćila je danas da planira da od septembra Japan ukloni sa svoje “Bijele liste” zemalja sa brzim trgovinskim statusom.

Oštrije trgovinske regulative, uključujući i duži proces za dobijanje dozvola obuhvatiće i južnorejski izvoz prema Japanu.

Južnokorejski ministar Sung Junmo istaknuo je da će Japan biti svrstan u novooformljenu trgovinsku kategoriju zemalja čiji sistemi kontrole izvoza nisu u skladu sa “principima međunarodne izvozne kontrole”.

Višerangirani zvaničnik iz južnokorejskog Ministarstva trgovine Park Taesung naglasio je da će Japan biti prva zemlja u novoj grupi zbog neadekvatne trgovinske prakse.

Odnosi između dvije zemlje su zategnuti od prošle godine kada je južnokorejski Vrhovni sud donio odluku da japanske kompanije treba da isplate štetu državljanima Južne Koreje koji su bili na prinudnom radu tokom Drugog svjetskog rata.

Japan je početkom ovog mjeseca saopćio da uklanja Južnu Koreju sa svoje “bijele liste” zemalja sa mininalnim trgovinskim regulativama, navodeći kao razlog “urušavanje povjerenja”.

Japan je u julu uveo oštrije regulative za izvoz materijala za proizvodnju čipova pametnih telefona u Južnu Koreju.