Novosti

Sarajevo Halal Fair 2019 predstavljen kompanijama u Albaniji


U Tirani je kompanijama iz Albanije održana prezentacija drugog po redu Međunarodnog sajma halal industrije –
Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019 koji će se u glavnom gradu BiH održati od 26. do 28. septembra ove godine.

Sajam su, uime organizatora – Bosna Bank International (BBI), Islamske razvojne banke (IsDB) i IsDB Group Business Foruma THIQAH, za 29 privrednika iz Albanije prezentirali vodeći ljudi UBA banke i Halal Expo Albanija.

Prezentaciji u Tirani prisustvovali su Laura Grezhda, direktorica za strategije i politiku prodaje u Ministarstvu poljoprivrede Albanije te Halis Kaya, ataše za trgovinu Ambasade Republike Turske u Albaniji, koji su učesnicima iznijeli podatke o globalnom porastu potražnje za halal proizvodima i uslugama, te poboljšanju kvaliteta proizvoda i usluga kojima doprinosi halal-certificiranje.

„Sarajevo Halal Sajam 2019 može mnogo toga ponuditi proizvođačima i distributerima u Albaniji u promociji njihovih proizvoda, posebno poljoprivrednih proizvoda, ljekovitog bilja i meda, kao i proizvoda na bazi mesa”, kazao je učesnicima prezentacije Muhamed Prlja, generalni direktor UBA banke.

Dodao je da se učešćem na SHF -u proizvođačima halal-proizvoda i pružateljima halal-usluga otvara mogućnost uspostavljanja kontakata i saradnje sa potencijalnim kupcima, distributerima, poslovnim partnerima i investitorima za projekte i planove razvoja proizvodnje.

“Ono što uime organizatora možemo obećati jeste da ćete uživati u danima SHF-a 2019 u Sarajevu, u delicijama bosanskohercegovačke kuhinje i toplom gostoprimstvu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, po čemu su ovaj grad i država poznati diljem svijeta”, kazao je Prlja.

Na prvom SHF 2018, održanom prošle godine, učestvovale su tri kompanije iz Albanije čiji su predstavnici tokom prezentacije podijelila svoja iskustva učešća na Sarajevo Halal Sajmu, toplo preporučujući da se predstave na SHF, ističući da je SHF najbolja platforma za ulazak na tržište BiH, regiona, ali i svijeta.

Na drugom SHF 2019, albanske kompanije će se najvjerovatnije predstaviti na jedinstvenom nacionalnom paviljonu kojeg će organizirati Halal Expo Albanija.

Direktorica za strategiju i politiku prodaje u Ministarstvu poljoprivrede Albanije Laura Grezhda istaknula je učesnicima da je Ministarstvo spremno pružiti svaku vrstu pomoći koja je potrebna halal-proizvođačima u Albaniji, uključujući i pravnu i finansijsku pomoć.

„Smatramo da je halal-certificiranje vrlo važan korak za albanske proizvođače i izvoznike, tako da vas uvjeravam da podrška Vlade Albanije neće izostati i već sada se radujemo uspjesima albanskih kompanija koje proizvode halal- certificirane proizvode“, naglasio je Grehzda.

Fabian Dajcaj, osnivač Halal Expo Albanija naglasio je da svjetsko halal-tržište raste jako brzo, mnogo brže od nekih drugih sektora.

„Halal Expo Albanija već godinama doprinosi njegovom rastu, vjerujemo da budućnost halal-tržišta pripada nama, samo se trebamo svaki dan truditi da ta budućnost dođe što prije i bude što uspješnija“, kazao je Dajcaj.