Novosti

Broj turista u svijetu u prvom polugodištu porastao


Broj međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu porastao je u prvoj polovini godine četiri odsto ili skoro 30 miliona u odnosu na isti prošlogodišnji period, na ukupno 671 milion, pokazali su podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

UNWTO je te i druge podatke o turističkom prometu u svijetu u prvoj polovini godine objavila u ponedjeljak u sklopu novog izdanja turističkog barometra i uoči 23. generalne skupštine te UN-ove specijalizovane agencije za turizam.

Rast dolazaka turista u svijetu su ove godine predvodili Bliski Istok, s osam odsto više dolazaka stranih turista.

Iz UNWTO-a su naveli da su strani turisti pojačano ove godine do kraja juna dolazili i u Evropu, njih četiri odsto više nego u uporednom periodu, dok su Afrika i Amerike imale umjereniji rast, od tri, odnosno dva odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Rast međunarodnih turističkih dolazaka u svijetu u prvoj polovini ove godine ‘vraća’ nas istorijskom trendu koji je u skladu s dugoročnim prognozama UNWTO-a od tri do četiri odsto rasta do naredne godine, ali i na onu koju smo za ovu godinu previđali u barometru u januaru”, pokazali su rezultati UNWTO-a.

Za porast dolazaka stranih turista u regije Azije i Pacifika od šest odsto u odnosu na prvo polugodište prošle godine, iz UNWTO navode da je iznad svjetskog prosjeka u tom periodu i uglavnom podstaknut kretanjima kineskih turista.

Među nacijama su turisti iz Kine zadržali prvo mjesto u svijetu i ove godine, sa 14 odsto više putovanja u inostranstvu.