Novosti

Turska na 11. poziciji na ljestvici stranih investitora u BiH


Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić primio je delegaciju Agencije Anadolija u BiH na čelu s direktorom Hakanom Čelikom kako bi razgovarali o zajedničkoj saradnji na promociji BiH i njenih privrednih mogućnosti na stranim tržištima, te usluga koje FIPA pruža stranim investitorima.

Agencija Anadolija na bhs jezicima osnovana je 2012. godine, kao regionalna direkcija za Balkan.

U BiH imaju 30 zaposlenih. Vijesti iz regije prenose javnosti, medijima i organizacijama širom svijeta na 13 stranih jezika.

Angažirani su na unapređenju saradnje BiH i zemalja regiona s Turskom i drugim zemljama u svijetu, te žele dati svoj doprinos u privlačenju novih investicija kako iz Turske tako i iz ostalih zemalja.

Direktor Milinić je upoznao goste s nadležnostima i radom Agencije, podršci koju pruža stranim investitorima, te trendu rasta ulaganja u posljednje dvije godine u našoj zemlji.

Istaknuto je da se Turska nalazi na 11. poziciji na ljestvici stranih investitora u BiH s uloženih 412 miliona KM do sada.

Najznačajnije Turske investicije su : Turkish Ziraat Bank, Sisecam Soda Lukavac, te Natron Hayat doo Maglaj.

Predstavljeni su i najznačajniji privredni sektori BiH koji bi mogli privući strane investitore, te pravni okvir za strana ulaganja, prednosti i olakšice za ulaganje u BiH.

Gosti su informirani i o medijskoj kampanji „Invest in BiH“ koju je FIPA pokrenula 2016. godine s ciljem informiranja strane poslovne zajednice o mogućnostima ulaganja u BiH.

Agencija Anadolija će dati svoj doprinos na ovom projektu u smislu besplatne objave informacija o BiH u cilju njene promocije.