Novosti

Banka Japana upozorava na vanjske rizike


Guverner Centralne banke Japana Haruhiko Kuroda nagovijestio je spremnost te institucije da dodatno ublaži monetarnu politiku.

Kuroda je, u obraćanju liderima japanske industrije hartija od vrijednosti, upozorio na povišene rizike koji dolaze iz prekomorskih ekonomija, navodeći kao primjer američko-kineski trgovinski rat, Brexit, Bliski istok, situaciju na tržištima u razvoju i posljedice kineskih podsticaja.

“Globalna ekonomija usporava i ne pokazuje jasne signale zaokreta na bolje. Negativni rizici iz inostranih ekonomija rastu, a američko-kineski trgovinski spor će izgleda potrajati”, naveo je Kuroda.

Na posljednjem sastanku, održanom prošle sedmice, japanska centralna banka je ostavila nepromijenjenu monetarnu politiku, ali je nagovijestila mogućnost proširenja podsticaja koliko već na narednom zasijedanju u oktobru, usljed povišenih vanjskih rizika.

“Suočeni smo sa situacijom kada moramo više pažnje posvetiti riziku koji podriva zamajac ostvarivanja ciljane inflacije od dva odsto. Imajući u vidu to, preispitaćemo ekonomsku situaciju i kretanje cijena na narednom zasjedanju”, rekao je Kuroda.