Novosti

Evropska unija uputila pismo zvaničnom Londonu


Evropska unija (EU) upozorila je zvanični London da ne pretjeruje u svojoj kampanji za samostalne pregovore o trgovinskim sporazumima širom svijeta.

Pismo je upućeno britanskom ambasadoru u Briselu Timu Barrowu, budući da je Velika Britanija još članica evropskog bloka.

Sve dok je članica EU, Britanija ima slobodu samo da razgovara, ali ne i da sklapa buduće trgovinske sporazume i u obavezi je da o tome obavještava zvanični Brisel.

U pismu Evropske komisije (EK), koja u ime svih članica pregovara o međunarodnim trgovinskim sporazumima, upućenom 5. septembra Barrowu, navodi se da u nekoliko slučajeva nijesu blagovremeno dostavljene neophodne informacije o međunarodnim pregovorima u koje Ujedinjeno Kraljevstvo planira da se uključi dok je još članica, i o ishodu tih pregovora.

“Ponavljamo zahtjev vašim vlastima da blagovremeno dostavite sve potrebne informacije i dokumentaciju koja se tiče pregovora u oblastima iz nadležnosti EU, a u koje je Ujedinjeno Kraljevstvo trenutno uključeno ili planira da se uključi”, piše u pismu.

Iz EK kazali su da je riječ o standardnom pismu u kojem se Ujedinjeno Kraljevstvo podsjeća na svoje obaveze o pravovremenom informisanju Brisela o pregovorima u koje je uključeno dok je još članica EU.

Portparol britanske vlade je naveo da je London obavještavao EK o svojim aktivnostima u vezi sa međunarodnim sporazumima i da će nastaviti da djeluje transparentno dok se priprema za izlazak iz EU 31. oktobra.