Novosti

Veliku Britaniju izlazak iz Evropske unije koštao 140 milijardi funti


Gradonačelnik Londona Sadiq Khan je izjavio da je Veliku Britaniju izlazak iz Evropske unije (Brexit) koštao 140 milijardi funti.

Khan je član opozicione Laburističke stranke koja se protivila izlasku iz EU, a njegova izjava je zasnovana na izvještaju koji su izradili ekonomski konsultanati organizacije Cambridge Econometrics.

“Sada je očito da Brexit ne funkcionira. Najteži oblik Brexita vuče našu ekonomiju prema dolje i povećava životne troškove”, istakao je Khan.

Laburisti su u velikoj prednosti u odnosu na konzervativce premijera Rishija Sunaka koji namjerava raspisati parlamentarne izbore u drugoj polovini ove godine. Međutim, predsjednik Laburističke stranke Keir Starmer je oprezan u iznošenju plana za jačanje veza između Velike Britanije i EU.

Procjena Cambridge Econometricsa o troškovima Brexita je viša od nekih ranijih procjena. Britanski Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (NIESR) je u novembru objavio da je Brexit, koji se desio 2016., obim ekonomije smanjio za dva do tri posto te se očekuje da će taj gubitak do 2035. porasti na pet do šest posto.

Glavni kreator politike britanske centralne banke Jonathan Haskel smatra da je Brexit do kraja 2022. uzrokovao smanjenje BDP-a za 1,3 posto, što je jednako godišnjem gubitku od 1.000 funti po domaćinstvu.

Prema Cambridge Econometricsu, Brexit će privredni rast Velike Britanije do 2035. smanjiti za 0,4 posto, da će stopu zaposlenosti do 2035. smanjiti za tri miliona te da će investicije smanjiti za trećinu