Novosti

Počinje izgradnja mosta na Savi


U Gradišci će danas biti ozvaničen početak izgradnje mosta preko rijeke Save, što je jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realizuju BiH i Hrvatska.

Svečanost povodom početka izgradnje mosta planirana je u mjestu Čatrnja u 14 sati.

Ceremoniji će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković i ministar privrede i preduzetništva Republike Vjekoslav Petričević.

Ozvaničenju početka radova prisutvovaće i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler , te evropski povjerenik za mobilnost i promet Violeta Bule.

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni autoput Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih autoputeva.

Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 eura i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim autoputem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje preko Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci.

Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake – po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

Prilikom projektovanja mosta vođeno je računa da zadovoljava zahtjeve plovnog saobraćaja Savom, te će srednji raspon preko korita rijeke biti dug 170 metara.