Počinje izgradnja mosta na Savi

Počinje izgradnja mosta na Savi

U Gradišci će danas biti ozvaničen početak izgradnje mosta preko rijeke Save, što je jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realizuju BiH i Hrvatska.

Svečanost povodom početka izgradnje mosta planirana je u mjestu Čatrnja u 14 sati.

Ceremoniji će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković i ministar privrede i preduzetništva Republike Vjekoslav Petričević.

Ozvaničenju početka radova prisutvovaće i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler , te evropski povjerenik za mobilnost i promet Violeta Bule.

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni autoput Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih autoputeva.

Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 eura i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim autoputem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje preko Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci.

Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake – po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

Prilikom projektovanja mosta vođeno je računa da zadovoljava zahtjeve plovnog saobraćaja Savom, te će srednji raspon preko korita rijeke biti dug 170 metara.

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.