Novosti

Savremeni proces proizvodnje – put do savršenog užitka u mirisu i okusu kafe


Kafa je napitak koji se konzumira širom svijeta i po potrošnji se nalazi odmah iza vode. Nekada je put same kafe do našeg stola bio mnogo komplikovaniji i teži. Kafa se često kupovala u sirovom obliku, pržila kako ko zna i umije, i ma koliko pokušavali naštimati pravu temperaturu, gotovo je nemoguće bilo svaku turu kafe ispržiti na isti način, neka je ostajala malo svjetlija, a neka malo više pržena.

I ono što je najvažnije, miris i ukus kafe nikada nije bio isti. Savremene tehnologije su nam omogućile i kvalitetniji izbor zrna i bolju kontrolu kvaliteta.

Tako u Grand kafi vrhunski stručnjaci za kvalitet kafe biraju najbolja zrna od dvije sorte kafe, koje spajaju u savršen omjer mješavine za pravu domaću svježe mljevenu kafu.

Blending je zaista posebna vrsta umetnosti. Kafe sa različitog  porijekla,  nose različite  аrome i drugačiju  ravnotežu  gorkih, slatkih  i tjelesnih karakteristika zrna.

Za stvaranje harmonične,  cjeline potreban je vrhunski kvaliteta zrna i vještina  majstora blendovanja  kafe.

Berbe kafe variraju iz godine u godinu, stvaraju različite karakteristike čak i u istom zrnu, tako da se rigidna formula zvana recept, ne može pratiti tokom miješanja.

Potrebno je veliko razumjevanje načina kako se više zrna kafe uklapa u mješavinu, i uloga koje svako zrno ima u toj mješavini.

Konzistentnost se postiže prihvatanjem raznolikosti ukusa i arome zrna, sa različitim geografskim porijeklom.

Tačno je određena i optimalna temperatura prženja kafe, kao i jasno definisan interval prženja koji je određen tačno u minut.

Upravo tako pržena kafa sadržava najviše arome i specifičnog, posebnog ukusa kafe, a baš stepen prženja zrna kafe veoma strogo utiče na ukus, kiselost, punoću ukusa, aromu i miris proizvoda.

Gotovo svaka sekunda dužeg prženja bi promijenila ukus našeg omiljenog napitka, jer u ovom procesu se zrna uvećavaju gotovo za 100% a upravo tada, u periodu od 11 do 12-og minuta se razvija stotine aroma, a u ovom vremenskom razdoblju svaki trenutak daje novu nijansu arome.

Karakterističan ukus, miris i boja kafe nastaju kao rezultat prisustva kombinacije hemijskih jedinjenja formiranih u reakcijama koje se odvijaju u toku prženja.

Veoma bitan faktor je i mljevenje kafe koje se u savremenoj tvornici Grand kafe vrši na tradicionalan način, na kamenim mlinovima koji daju kafi specifičnu punoću ukusa i bogatu pjenu.

A najveći neprijatelj kafe je upravo kiseonik koji svojim djelovanjem mijenja svojstva, ukus i aromu kafe. Zato se u procesu
pakovanja kafe isisava kiseonik i tek mljevena kafa se odmah pakuje u nepropusnu ambalažu koja dugo vremena čuva prepoznatljivu punoću ukusa i prijatnu aromu.

Na nama je samo da na policama izaberemo proizvod kojem najviše vjerujemo i da izaberemo pravi način prireme svoje omiljene kafe.

“Neko voli da pije jaču, neko gorču, a neko opet sa dodacima mlijeka i sl. Za koju god da se odlučite, nećete pogriješiti, jer upravo na ovakav način se proizvodi najkvalitetnija domaća kafa u proizvodnom pogonu Grand kafe u Glavičicama kod Bijeljine. I kada probate savršeni ukus i aromu ove kafe, sa punim pravom možete reći – E to je kafa!”, poručuju iz Grand kafe.