Novosti

Bugarska i Rumunija se otimaju oko Volkswagena


Planirano otvaranje fabrike njemačkog Volkswagena (VW) u Turskoj, vrijedno 1,4 milijarde EUR, zasad je obustavljeno, a Bugarska i Rumunija se nadaju da će od toga profitirati.

Deutsche Welle piše da Bugarska, koja se ranije nadmetala s Turskom, Srbijom i Rumunijom za VW-ovu investiciju, sada pokušava da postigne sporazum s njemačkim automobilskim koncernom.

Nekadašnji bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev, počasni predsjednik moćne mreže Yutomotive Cluster Bulgaria, objavio je da je Sofija povećala početnu ponudu i pronašla način da VW-u umjesto planiranih 135 miliona EUR ponudi između 250 i 260 miliona.

On je rekao da se sada čeka na odgovor VW-a.

S obzirom na infrastrukturu, željezničke veze i autoput u Elin Pelinu pored Sofije, gdje se nalazi zemljište na kojem bi se gradila fabrika, ponuda će biti fantastična, budući da je ukupan iznos porastao na 800 miliona EUR.

Koliko god izgledalo primamljivo, nova ponuda ne znači automatski da će se VW vratiti drugoj opciji – Bugarskoj.

Prednosti Bugarske su niske poreske stope i članstvo u EU.

Članstvo u EU je i razlog zbog kojeg Bugarska ne može VW-u da ponudi direktne državne subvencije.

Izvori u Sofiji navode da “njemački koncern najvjerovatnije nikada nije dovodio u pitanje investiranje u Turskoj, a Bugarsku je koristio samo kao sredstvo kako bi postigao bolji posao”.

Plevnelijev je rekao da će Bugarska podnijeti žalbu Evropskoj komisiji zbog toga što VW i Turska nisu poštovali evropska pravila nadmetanja.

Rumunija, takođe, razmišlja o povećanju ponude kako bi dobila šansu.

Grad Arad na zapadnoj granici zemlje prema Mađarskoj i Srbiji, sa rumunskog stanovišta bi bio idealan za novu fabriku VW-a.

Dobre veze sa zapadnom Evropom i jeftina radna snaga, takođe i iz susjednih zemalja, prednosti su te lokacije, samtraju u Bukureštu.

Rumunski ministar trgovine Stefan Radu Oprea, potvrdio je da je Vlada ponovo otpočela pregovore s VW-om, kako bi investiciju dovela u Rumuniju.

I Bukurešt i Sofija su poručili da će se strogo držati normi EU i da neće kršiti pravila zajedničkog tržišta.

Volkswagen se, međutim, još nije oglasio povodom informacija iz Bugarske i Rumunije.