Auto

Volkswagen želi konkurisati firmama iz Kine uštedom kroz smanjenje radnih mjesta


Njemački proizvođač automobila saopštio je danas da razmatra smanjenje broja radnih mjesta kako bi ostvario veći profit i bio konkurentan kineskim kompanijama.

“Status kvo nije dovoljan bez značajnih rezova. Moramo da se pozabavimo i delikatnim pitanjima, što uključuje i osoblje”, izjavio je generalni direktor marke Volkswagen Tomas Šefer.

Volkswagen želi da prilikom ukidanja radnih mesta koristi “demografsku krivu”, odnosno odlazak radnika u prijevremenu penziju.

Čelnici Volkswagena razgovarali su danas sa predstavnicima zaposlenih u kompaniji u Volfsburgu kako bi pregovarali o sadržaju plana transformacije čiji je cilj ušteda od 10 milijardi eura.

“Situacija je veoma kritična. Mnoga tržišta su pod pritiskom, naše porudžbine, posebno za električne automobile, niže su od naših očekivanja”, požalio se Šefer.

Generalni direktor Volkswagena Oliver Blume je prošlog juna predstavio plan profitabilnosti kojim njemački proizvođač automobila namjerava da pojača svoju konkurentnost u odnosu na firme iz Kine.