Novosti

Pentagon i Microsoft sklopili ugovor vrijedan 10 milijardi dolara


Kompanija Microsoft obezbijedila je ugovor s Pentagonom vrijedan deset milijardi USD o kompjuterskim klaud uslugama, čime je ta kompanija prestigla Amazon koji je bio jedan od kandidata za ugovor.

Cilj desetogodišnjeg ugovora za projekt Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), kojim Pentagon želi da objedini nabavku klaud usluga, je povezivanje i dijeljenje informacija između više grana vojske u jedan sistem koji će moći u realnom vremenu da se pretražuje uz pomoć vještačke inteligencije, prenose agencije Reuters i Tanjug.

Kako se navodi, JEDI je dio šire modernizacije informaciono-tehnološkog sistema Pentagona, a osim Microsofta i Amazona, u trci za ugovor bile su i kompanije Google, IBM, Oracle i Rean Cloud.

Iz trke je prvo odustao Google, jer njegovi zaposleni nisu željeli da kompanija učestvuje u poslovima koji uključuju vojsku, ratovanje i tehnologiju za ubijanje.

Amazon je važio kao glavni favorit, ali su se Oracle i IBM žalili na uslove i bacili sumnju na cijeli projekt, zbog čega je sud početkom aprila projekat stavio na led dok se svi detalji ne razjasne.

Predsjednik SAD Donald Trump, nakon što je za novog ministra odbrane imenovao Marka Espera, obrušio se na Amazon i njegovog osnivača Jefa Bezosa, u čijem je vlasništvu list Vašington post, tako da je na kraju ugovor osvojio “div iz Redmonda”.

Cloud computing je koncept koji nudi novi način pristupa ličnim podacima i aplikacijama, koji više nisu smješteni na kompjuteru, već u oblaku – što znači da se programu, evidencijama i dokumentaciji može pristupiti s većeg broja uređaja, u bilo koje vrijeme i sa različitih lokacija.