Novosti

Boračka populacija čini 12 posto nezaposlenih u KS, kreće poticaj zapošljavanju


Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Nermin Pećanac i ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko potpisali su danas Memorandum o saradnji radi poticanja mjera zapošljavanja, dodatnog obrazovanja i prekvalifikacija nezaposlenih članova boračke populacije.

Na pres-konferenciji nakon potpisivanja istaknuto je da ta populacija čini 12 posto od ukupnog broja nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, te da je potrebno da Služba i Ministarstvo u budućnosti sarađuju na izradi programa za njih.

Pećanac je rekao da programi moraju biti kvalitetni, izvodljivi i imati zatvorenu finansijsku konstrukciju, a da je najbolji, da to postignu, rad sa institucijama zaduženim za spomenutu populaciju.

“Za programe vezane za memorandum planiramo izdvojiti najmanje tri miliona KM i ako Skupština KS usvoji rebalans budžeta mi te programe možemo pokrenuti prije kraja godine”, istakao je Pećanac.

Jusko je naveo da je briga o nezaposlenim članovima boračke populacije u vrhu prioriteta ministarstva na čijem je čelu, te da će zahvaljujući saradnji sa Službom za zapošljavanje KS ona biti podignuta na viši nivo.

“Sada možemo ciljano pomagati kategorijama koje u momentu traže posao jer samo Ministarstvo za boračka pitanja KS nema kapacieta za to”, dodao je Jusko.

Sredstva za realizaciju programa za zapošljavanje članova boračke populacije Kantona Sarajevo osigurat će Služba za zapošljavanje KS, koja će također kroz definisanje prioriteta i specifikacija njihovih realnih potreba raditi i na izradi programa dodatnog obrazovanja i prekvalifikacija radi bržeg zapošljavanja.