Novosti

Čačković: Lukavački sajam turizma prilika da se prezentuju turistički potencijali BiH


Lukavački sajam turizma i ekologije je mjesto i prilika da se prezentuju turistički potencijali kako Tuzlanskog kantona tako i BiH, ali i šireg regiona, kazao je danas u Sarajevu predsjednik organizacionog odbora Sajma “List” Aziz Čačković.

“Trodnevne aktivnosti sajma su vrlo dinamične, od klasičnog sajamskog dijela ponude i potražnje u oblasti turizma i ekologije, pa sve do stručnog i edukativnog dijela. Već 17 godina u okviru sajma se održava tradicionalno takmičenje turističko ugostiteljskih škola i tu svake godine bude po desetak škola iz regiona”, kazao je Čačković, ističući da je ugostiteljstvo temelj dobrog i uspješnog turizma.

Kazao je i da će različitim stručnim panelima i predavanjima nastojati da prenesu pozitivne primjere u razvoju turizma.

Kao jedan od glavnih djelova sadržaja sajma je i Festival hrane i pića koji predstavlja tradiciju našeg naroda jer smo, kako je kazao Čačković, poznati po kvalitetnim kuhinjama.

Kao neizostvani dio sajma je i zabavni program, u okviru kojeg će biti otvoreni koncerti popularnih zvijezda.

“Za 18. sajam planiramo da organizujemo izbor za mis Federacije BiH za mis svijeta”, kazao je Čačković.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić kazao je da je Privredna komora FBiH u jednom velikom projektu promocije bh. proizvoda, ponude i usluge u čitavoj BiH, prepoznala i ovaj Lukavački sajam turizma i ekologije, “jedini pravi sajam turizma u BiH”.

“Danas je trend u svijetu putovanje, preko milijardu i tristo miliona ljudi danas u svijetu putuje.Turizam je jedina grana koja od 1950. godine u kontinuitetu raste između dva i po do četiri i po posto. BiH je jedna mikro destinacija koja ima velike perspektive za tu privrednu granu i naša Komora je to prepoznala te smo ovaj sajam stavili u naš kalendar sajmova, podupiremo ga ne samo finansijski nego i u stručnom dijelu. Prošle godine i ove godine nastavljamo, utemeljili smo nagradu Zvijezda turizma BiH tako da i u tom pravcu dajemo tom sajmu i turizmu u BiH jednu novu dimenziju. Nadam se da ćemo i naredne godine na 18. rođendan ovog sajma napraviti dobru manifestaciju, te iskorak u stručnom dijelu”, kazao je Šantić.

Istakao je i da Privredna komora FBiH radi zajedno sa komoram Srbije i Crne Gore na jednom zajedničkom turističkom proizvodu ove regije za kineska tržišta, prekoatlantske zemlje itd, te da se ovaj sajam dobro uklapa u njihovu mapu.

U Vladi Tuzlanskog kantona, kako je kazao ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Edin Buševac, prepoznali su značaj tog sajama i dugi niz godina učestvuju u njegovoj realizaciji.

“Smatramo da je turizam jedna od najznačajnijih razvojnih grana u TK i BiH. Nastojat ćemo kroz neke infrastrukturne projekte doprinijeti njegovom razvoju sa čime ide i razvoj ugostiteljstva i druge djelatnosti”, kazao je Buševac dodajući da je u TK nastavljen trend povećanja broja turista i noćenja, kako domaćih tako i stranih.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić kazao je da je Lukavac sredina sa možda najvećim problemima u državi, ali sa najvećim razvojnim šansama.

“Sajam turizma i ekologije je na neki način manifestacija putem koje mi nastojimo riješiti i ono što nas najviše mori, a to su u prvom redu nezdrava okolina i zagađenje koja su i dalje prisutna u Lukavcu, a sa druge strane delegiramo Lukavac kao sredinu u kojoj se itekako mogu ostvariti pomaci u obasti turizma”, kazao je Delić.

Dodao je da Lukavac ima povoljan geografski položaj i razvijene turističke kapacitete, te da je velik broj onih koji ga posjećuju, posebno onih koji se okupljaju poslovno ili na različitim kongresnim aktivnostima.

“Nije malo sredstava koliko mi izdvojimo da se ova manifestacija održi i mislim da se ta sredstva višestruko vraćaju u direktnim i indirektnim koristima lokalnoj zajednici i naše opredjeljenje je da sajam za svoje ‘punoljetstvo’ pomjeri granice u svakom segmentu, posjećenosti, broja izlagača i sadržaja”, zaključio je Delić.

Lukavački sajam turizma biće održan od 7. do 20. maja 2020. godine.