Novosti

Francuska najveći izvoznik vina među zemljama EU, Britanija najveći uvoznik


Francuska je prošle godine potvrdila poziciju najvećeg izvoznika vina među zemljama Evropske unije (EU), ostavljajući daleko iza Italiju i Španiju, pokazali su podaci Eurostata.

Članice EU su u prošloj godini izvezle vino ukupne vrijednosti 22,7 milijardi EUR.

Oko polovine je izvezeno u zemlje van EU, među kojima prednjače Sjedinjene Američke Države (SAD), koje su uvezle vino u vrijednosti od 3,8 milijardi EUR.

Slijede Švajcarska i Kina, u koje je iz EU prošle godine izvezeno vino u vrijednosti od po milijardu EUR.

Evropski izvoz vina u Kanadu dostigao je vrijednost od 900 miliona EUR, a među značajnim uvoznicima su bili i Japan i Hongkong, koji su uvezli vino u vrijednosti od po 800 miliona EUR.

Francuska je u prošloj godini izvezla vino u zemlje van EU u vrijednosti od 5,4 milijardi EUR.

Na drugom mjestu je Italija sa 3,1 milijardu EUR, a na trećem Španija sa 1,2 milijardi EUR vrijednim izvozom vina van EU.

U prošloj godini u EU je prodato oko 15 milijardi litara vina, uključujući pjenušavo vino, porto i grožđani mošt, iz evropske proizvodnje.

Najveći proizvođači bili su Italija, Španija i Francuska, a slijede Portugalija, Njemačka i Mađarska.

Ukupno su zemlje EU prošle godine uvezle vino u vrijednosti 13,4 milijarde EUR, a među državama članicama EU najveća uvoznica vina u prošloj godini bila je Velika Britanija, sa vrijednošću uvoza vina van EU od 1,2 milijardi EUR.

Slijede Njemačka sa 300 miliona EUR, zatim Holandija i Francuska sa vrijednošću uvoza vina van EU od po 200 miliona EUR.